Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj la slujba de înmormântare a Părintelui Florian Boitan

basilica.ro
parintele florian

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la slujba de înmormântare a Pr. Prof. Florian Boitan. Preafericirea Sa îl numește pe fostul dascăl al Seminarului din București „un preot evlavios și un profesor talentat”.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de PS Timotei Prahoveanul miercuri, 14 aprilie 2021, la Biserica Parohiei „Delea Veche” din Capitală, scrie Basilica.ro.

Pr. Florian Boitan a trecut la cele veșnice la vârsta de 90 de ani. Regretatul profesor a fost distins în 1996 cu Crucea Patriarhală.

Mesajul Patriarhului:

Părintele Florian Boitan (1930-2021). Un preot evlavios şi un profesor talentat

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în ziua de luni, 12 aprilie 2021, la venerabila vârsta de 90 de ani, a Părintelui Profesor Florian Boitan, fost preot paroh la Parohia Delea Veche, Protoieria Sector 2 Capitală, profesor și director al Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București.

Părintele Profesor Florian Boitan s-a născut la data de 8 noiembrie 1930, în orașul Călărași, în familia binecredincioșilor creștini Dumitru și Anica, într-o zi în care Biserica dreptmăritoare cinstește soborul Sfinților Arhangheli și al tuturor puterilor cerești. A urmat învățământul primar, gimnazial și liceal în localitatea natală, obținând diploma de bacalaureat în anul 1949. Între anii 1949-1953, a frecventat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București, dobândind titlul de licențiat în teologie (1953), sub îndrumarea academică a Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae.

A fost căsătorit cu doamna Florica Rădulescu, cadru didactic la Școala Generală din Provița de Sus, având patru fii: Mihail – medic, Augustin și Florian – ingineri și Emanuel-Nicolae – chemat din pruncie în lumina cetelor îngereşti.

A primit hirotonia în treptele slujirii preoțești în anul 1953 (diacon la 5 decembrie și preot la 6 decembrie). Sfânta Taină a Preoției a fost săvârșită în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae (6 decembrie 1953), de către vrednicul de pomenire, Patriarhul Justinian Marina împreună cu Episcopul vicar-patriarhal Teoctist Botoșăneanul.

A fost numit preot la Parohia Provița de Sus din județul Prahova, locul natal al Mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei. Părintele Florian Boitan a slujit vreme de 27 de ani, la biserica – monument istoric – cu hramul Adormirea Maicii Domnului din această frumoasă parohie prahoveană, în care a desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească. A contribuit la intensificarea vieții duhovnicești a comunității parohiale și a înfrumusețat sfintele slujbe, în legătură cu rânduielile bisericești.

content-image

În anul 1980, a fost transferat în București, fiind numit preot paroh la Parohia Delea Veche, din Sectorul 2. Confruntat, încă de la venirea sa în această parohie, cu lipsa de interes a autorităţilor comuniste față de lăcașul de cult, aflat într-o vizibilă stare de degradare, în urma cutremurului din anul 1977, Părintele Florian Boitan a început să desfășoare unele lucrări de reparații la biserica parohială, cu hramul Sfânta Treime, pe care avea să le încheie în anul 1984.

La slujba Sfântului Altar a înălțat rugăciuni către Dumnezeu, liturghisind cu multă dăruire, mărturisind și povățuind spre calea mântuirii, pe toți cei care își îndreptau pașii spre scaunul de spovedanie sau spre strana bisericii.

Pe lângă activitatea pastoral-misionară de la parohie, Părintele Florian Boitan a îndeplinit și alte slujiri în administrația bisericească. Astfel, în perioada 1970-1980 a fost membru al Consistoriului Eparhial, iar în perioada 1980-1982 a fost inspector bisericesc eparhial. Între anii 1982-1986, a deținut postul de președinte al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Între anii 1982 – 2006, a ocupat postul de profesor la catedra de Liturgică-practică a Seminarului Teologic Ortodox din Bucureşti, predând disciplinele Tipic bisericesc, Teologie liturgică, Omiletică, Catehetică și Administrație bisericească. Între anii 1986-1988, a ocupat și postul de director al Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București.

Preocupat de transmiterea unor trainice cunoștințe la disciplinele pe care le-a predat, Părintele profesor a fost un model pentru multe generații de elevi seminariști. S-a distins în timpul activității pastoral-misionare și catehetice-liturgice printr-o aplecare deosebită spre săvârșirea sfintelor slujbe, potrivit rânduielilor bisericești, cu preocupări multiple în cercetarea liturgică, diortosirea textelor liturgice și chiar prin contribuția la alcătuirea unor slujbe (ca, de pildă, slujba Sfântului Mare Mucenic Lup – prăznuit la data de 23 august, sau rânduiala Sfintei Liturghii a Darurilor Înainte Sfințite – cu arhiereu).

Ca preot și profesor, a publicat studii teologice și articole în ziare și reviste de specialitate, în care a prezentat învățături bisericeşti despre perioada liturgică a Triodului și succesiunea duminicilor din Postul Mare, despre Sfânta Taină a Spovedaniei și mărturisirea copiilor, precum şi despre cinstirea icoanelor și evocarea slujitorilor Bisericii din satele românești.

În decursul celor aproape șapte decenii de slujire neîntreruptă, de la Altarul bisericii și de la catedră, Părintele Profesor Florian Boitan a desfășurat o deosebită activitate pastoral-misionară, liturgică și pedagogică, formând generații întregi de ucenici sau fii duhovnicești, viitori slujitori ai Bisericii lui Hristos.

În semn de recunoaștere a meritelor sale didactice și pastorale, în anul 1996, Patriarhul Teoctist i-a oferit Crucea patriarhală, după ce, în anul 1985, Patriarhul Iustin îi acordase rangul bisericesc de iconom stavrofor.

Renumit pedagog și duhovnic, Părintele Profesor Florian Boitan a fost și va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut, un dascăl și un păstor luminos care a slujit Biserica, cu timp și fără timp, vreme de 67 de ani.

În aceste momente grele, adresăm familiei Părintelui Profesor Florian Boitan, slujitorilor și enoriașilor Parohiei Delea Veche, ucenicilor și tuturor celor care l-au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preasfintei Treimi să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în ceata sfinţilor Săi slujitori, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără sfârșit.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.