Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel i-a uimit pe ruși: Ce subiecte sensibile a atins în discuția cu Patriarhul Kiril al Rusiei / VIDEO

Robert Nicolae/Basilica.ro
daniel kiril patriarh

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, s-a întâlnit duminică cu Kiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, prilej cu care Întâistătătorul BOR a subliniat că "Biserica lui Hristos nu poate fi distrusă, chiar dacă este răstignită, deoarece ea poartă în sine taina sau puterea harică a învierii".

Întâlnirea a avut loc în Sala Tronului de la Reședința "Danilovski" și a fost prilejuită de vizita la Moscova a unei delegații a Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia festivităților dedicate împlinirii a 100 de ani de la restabilirea instituției patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române, într-un comunicat transmis redacției STIRIPESURSE.RO.

Citește și: A ieșit la iveală! Care sunt, de fapt, veniturile Andreei Esca

"Preafericitul Părinte Daniel a mulțumit Patriarhului Rusiei pentru întâlnire, frățietate și ospitalitate exprimând importanța participării la acest eveniment în care au fost rememorate suferințele îndurate de Biserica Ortodoxă Rusă și de alte Biserici Ortodoxe în timpul persecuției comuniste. Totodată, a subliniat Preafericirea Sa, se poate observa cum aceste Biserici au trecut de la răstignire la înviere, mai ales în Rusia de la o Biserică prigonită la o Biserică vie, înfloritoare. În concluzie, Biserica lui Hristos nu poate fi distrusă, chiar dacă este răstignită, deoarece ea poartă în sine taina sau puterea harică a învierii", precizează sursa citată.

Patriarhul Daniel a adus în discuție și problema contemporană a secularizării, "care propune organizarea vieții individuale și sociale ca și cum Dumnezeu nu ar exista". "De asemenea, o problemă la fel de importantă legată de secularizare este și criza spirituală a familiei contemporane", menționează comunicatul.

Citește și: A ieșit la lumină! O nouă ÎNREGISTRARE cu Cristian Pomohaci, scoasă de la „naftalină” (AUDIO)

"Preafericitul Părinte Daniel a exprimat dorința de a da curs invitației Patriarhiei Ruse de a trimite tineri să studieze în Academiile Teologice rusești și de a continua colaborarea academică dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și Academiile teologice din Moscova, Sankt Petersburg și Kiev. Părintele Patriarh Daniel a subliniat faptul că invitația de a trimite tineri la studii teologice este reciprocă și foarte importantă pentru cunoașterea vieții și activității celor două Biserici", informează BOR.

Potrivit sursei citate, la rândul său, Patriarhul Kiril și-a exprimat bucuria de a-l primi pe Patriarhul Daniel în Mănăstirea Danilovski, cel mai vechi locaș monastic din Moscova, mulțumind pentru participarea la evenimentul centenarului și pentru posibilitatea oferită de a discuta probleme actuale pentru ambele Biserici.

Citește și: Deși au trecut câteva luni, Simona Halep nu l-a iertat! Răspuns „SPUMOS” pentru premierul Tudose

"Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a amintit situația bisericească dificilă din Ucraina și a subliniat unitatea episcopatului Bisericii Ortodoxe canonice din această țară, în pofida multor presiuni" și "a constatat că participarea Preafericitului Părinte Daniel la acest eveniment al centenarului restabilirii patriarhatului Rusiei arată faptul că cele două Biserici sunt împreună și în vreme de suferință și de bucurie", se mai arată în comunicat.

Sâmbătă, Patriarhul Daniel s-a adresat plenului Sinodului arhieresc format din cei 377 de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe a Rusiei și celorlalți Primați prezenți la sesiunea solemnă.

Citește și: Antena 3 a dat lovitura! Ce a făcut de Ziua Națională televiziunea manageriată de Mihai Gâdea

Patriarhul Daniel se află la Moscova, în perioada 2 — 5 decembrie, cu prilejul festivităților organizate la împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă.

Din delegația Patriarhiei Române mai fac parte Arhiepiscopul Târgoviștei, Nifon, și preoții consilieri patriarhali Michael Tița, Ștefan Ababei, arhid. Maxim Țifui, consilier eparhial, și pr. Eugeniu Rogoti, traducător.

Citește și: Situație inedită la BNR: Ce se va întâmpla cu salariile uriașe ale angajaților, după revoluția fiscală

Luni, 4 decembrie, când se împlinesc 100 de ani de la întronizarea Sfântului Tihon, primul patriarh rus după anul 1700, când împăratul Petru cel Mare a reformat Biserica Ortodoxă Rusă, reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale vor concelebra Sfânta Liturghie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.