Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel, la sărbătoarea Înălţării Domnului: Tot ce am obţinut în istorie bun s-a făcut prin cruce

basilica.ro
Patriarhul Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat joi, la sărbătoarea Înălţării Domnului, că "tot" ceea ce românii au obţinut bun în istorie "s-a făcut prin cruce", prin jertfă şi a accentuat datoria tuturor de a păstra unitatea, libertatea şi demnitatea neamului, notează Agerpres.

"Ziua Eroilor este prăznuită în Ziua Înălţări Domnului şi pentru a ne arăta că Hristos s-a înălţat întru slavă, după ce a trecut prin Cruce şi Înviere, după ce a trecut prin jertfă. Aceasta explică şi faptul că stema României, vulturul auriu, nu cenuşiu, auriu, care înseamnă popor botezat de la naşterea sa în istorie, poartă crucea în plisc şi se înalţă pe verticală. Pentru că tot ce am obţinut în istorie bun s-a făcut prin jertfă şi, deci, prin cruce s-a ajuns la Înviere şi prin suferinţa crucii şi bucuria Învierii s-a ajuns la Înălţare în slavă, adică în binecuvântarea Preasfintei Treimi", a spus Patriarhul Daniel, în predica după Sfânta Liturghie.

Întâistătătorul BOR a îndemnat la cinstirea eroilor neamului şi la păstrarea unităţii, libertăţii şi demnităţii poporului român.

"Să ne ajute bunul Dumnezeu să cinstim pe eroii neamului şi să nu-i uităm, să-i pomenim. Recent, ministrul Apărării ne-a trimis un DVD cu numele tuturor eroilor români care s-au jertfit pe câmpurile de luptă în Războiul de Independenţă din 1877, Al Doilea Război Balcanic, din Primul şi al Doilea Război Mondial. Dacă s-ar tipări o carte ar fi peste 2.000 de pagini: numele şi locul unde sunt înmormântaţi eroii neamului. Această listă a eroilor români de la Războiul de Independenţă şi până la sfârşitul celui de-Al Doilea Mondial se află acum pe site-ul catedralaneamului.ro pentru că în piciorul Sfintei Mese (din Altarul Catedralei Neamului - n.r.), cu o zi înainte de sfinţirea Altarului, în 24 noiembrie 2018, au fost puse listele cu numele eroilor români din toate timpurile pe care noi îi cunoaştem. Să ne ajute bunul Dumnezeu să simţim că avem datoria să păstrăm unitatea, libertatea şi demnitatea poporului român spre slava lui Dumnezeu şi a noastră mântuire. Amin. Hristos s-a Înălţat!", a încheiat Patriarhul BOR.

Slujba din Dealul Patriarhiei a fost oficiată în aer liber, în Altarul de vară, de Patriarhul Daniel, împreună cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii neamului.

Mai multe slujbe de pomenire a eroilor au fost oficiate joi, la sărbătoarea Înălţării Domnului, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi din străinătate.

Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920, decizia fiind consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare naţională bisericească.

Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, joi, la 40 de zile de la Paşte, Înălţarea Domnului, fapt petrecut, potrivit Scripturilor, pe Muntele Măslinilor de lângă Ierusalim, unde Iisus şi-a chemat apostolii pentru o ultimă binecuvântare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.