Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel, mesaj de Ziua Mondială a bolnavului: Sănătatea - dar de la Dumnezeu; trebuie păzit, îngrijit şi sfinţit

basilica.ro
patriarhul daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis joi un mesaj de Ziua Mondială a bolnavului, despre care afirmă că reprezintă un prilej de a cugeta mai profund asupra sănătăţii, bolilor, suferinţelor şi însănătoşirii, clerul şi credincioşii Bisericii înţelegând-o ca pe o chemare la solidaritate spirituală şi socială cu persoanele aflate în suferinţă, prin rugăciune şi fapte de milostenie materială şi spirituală, relatează Agerpres.

Întâistătătorul BOR reaminteşte că Patriarhia Română, prin Hotărârea de Sinod nr. 497 din data de 10 februarie 2023, a proclamat anul 2024 ca Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor, avându-se în vedere necesitatea unei intensificări a îngrijirii celor aflaţi în suferinţă sufletească şi trupească. "Considerăm că, pe lângă îngrijirea medicală corespunzătoare, optimă, bolnavul are nevoie şi de o mângâiere sufletească pe măsură, care nu poate fi înlocuită de niciun tratament medical. Sprijinul emoţional, compasiunea, înţelegerea şi comunicarea eficientă între bolnav, familia acestuia şi personalul medical sunt condiţii esenţiale pentru vindecarea celor suferinzi. Ceea ce astăzi oferă tot mai puţin familia şi instituţiile statului trebuie să dăruiască slujitorii Bisericii, deoarece vindecarea sufletului facilitează vindecarea trupului. Într-o lume în care omul se închide tot mai mult în propria lui individualitate, văzându-se doar pe el şi nevoile lui, Biserica se roagă pentru întreaga umanitate şi, în mod deosebit, pentru cei ce suferă. Sănătatea şi starea de bine a omului includ sănătatea fizică, mentală şi calitatea vieţii. Poluarea mediului ambiant, dar şi numeroşi factori fizici şi materiali negativi influenţează sănătatea", transmite Patriarhul.

Sănătatea trupească şi sănătatea sufletească sunt daruri ale lui Dumnezeu, care trebuie păzite şi îngrijite, în mod deosebit, preoţii de caritate din spitale, care conlucrează armonios cu medicii şi cu personalul medical, fiind foarte apreciaţi astăzi, se arată în mesaj. "Din cele 884 de servicii sociale şi medicale ale Bisericii Ortodoxe Române, 90 dintre acestea sunt destinate bolnavilor, fiind îngrijiţi constant un număr de 39.439 pacienţi. În ceea ce priveşte caravana medicală "Sănătate pentru sate", voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au realizat în perioada 2015-2023, un număr de 114 deplasări, având 13.474 beneficiari, iar prin componenta de prevenţie şi educaţie pentru sănătate, au fost realizate 74 deplasări, având 16.171 beneficiari. Din anul 2013 şi până în prezent, prin Campania "Donează Sânge, Salvează o Viaţă!", derulată în eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române în 44 de ediţii, au fost colectaţi peste 24.000 litri de sânge, de la un număr de peste 50.000 de donatori fideli", reaminteşte PF Daniel.

Totodată, se reiterează că în cursul anilor precedenţi au fost semnate de către Patriarhia Română Protocolul de colaborare cu Ministerul Sănătăţii privind desfăşurarea activităţilor de asistenţă religioasă creştin-ortodoxă în unităţile sanitare subordonate Ministerului Sănătăţii şi Acordul-cadru cu Asociaţia "Salute Donna" a Institutului Naţional de Tumori din Milano, Italia, realizat ca urmare a parteneriatului dintre Patriarhie şi Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti. "În concluzie, să nu uităm, aşadar, că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, iar acest dar trebuie păzit, îngrijit şi sfinţit. Dacă l-am pierdut, trebuie să-l căutăm cu multă credinţă şi speranţă, rugându-ne lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi să ne vindece sufletul de păcate şi trupul de boli, spre slava Preasfintei Treimi şi a noastră mântuire", se mai arată în mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.