Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel: 'Nu e suficient să mărturisim Crezul. Trebuie să ne și rugăm pentru unitatea Bisericii'

basilica.ro
Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel a vorbit în Duminica a șaptea după Paști despre Sinodul I Ecumenic, a cărei amintire face legătura între praznicul Înălțării Domnului și Pogorârea Sfântului Duh.

„Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic au învățat și au mărturisit, împotriva ereziei lui Arie din Alexandria, că Iisus Hristos este Fiul Cel veșnic al lui Dumnezeu, Care este deoființă cu Tatăl și Care S‑a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria și S‑a făcut om pentru mântuirea noastră. Acest fapt este afirmat în primele șapte articole ale Crezului, care au fost formulate de cei 318 Sfinți Părinți de la Sinodul Ecumenic din 325, de la Niceea”.

Dreapta credință, o relație vie cu Dumnezeu

„Acest Sinod a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos. Arie ereticul spunea că Iisus este făptură îndumnezeită și nu Dumnezeu adevărat ca și Tatăl, iar Părinții de la Sinodul I Ecumenic au pus temelia credinței ortodoxe potrivit credinței apostolice și Sfintelor Scripturi. Această afirmare a dumnezeirii Fiului este foarte necesară pentru mântuire”, a spus Patriarhul.

„De ce dreapta credință este necesară pentru mântuire? Fiindcă credința nu este o simplă afirmare de cuvinte, o simplă convingere intelectuală, dreapta credință este o relație vie cu Dumnezeu cel veșnic viu”, a subliniat Preafericirea Sa.

„Dacă nu mărturisim adevărata identitate a lui Dumnezeu cel veșnic viu nu putem dobândi viața veșnică fiindcă aceasta este tocmai relația vie cu Dumnezeu, Izvorul vieții veșnice. Nu e vorba de o opțiune filosofică, ci de o relație existențială, vie cu Dumnezeul cel adevărat”, a explicat Părintele Patriarh.

Rugăciunea arhierească, izvor de lumină pentru conducătorii de comunități creștine

Patriarhul Daniel a vorbit mai departe despre Rugăciunea Arhierească, textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie în Duminica a șaptea după Paști, și a remarcat că „Mântuitorul nu vorbește despre unitatea Bisericii într-o cuvântare, ci într-o rugăciune”.

„Rugăciunea Arhierească a Mântuitorului este un izvor de lumină pentru toți cei care au primit încredințarea de comunități de creștini, toți cei care sunt arhipăstori în eparhiile lor și în parohiile lor. Această rugăciune arată că cel care este păstor trebuie să dea seama în fața lui Dumnezeu de modul în care i-a păzit pe cei încredințați lui spre păstorire, de modul în care i-a păzit în comuniune”.

„Această rugăciune arhierească sau pastorală este și o descoperire a faptului că persoanele Sfintei Treimi se află nu una lângă alta, ci una în cealaltă; sunt interioare una alteia în mod reciproc. Dumnezeu Tatăl este izvorul Ființei, dar împărtășește Ființa Sa Fiului veșnic și Duhului Sfânt; Fiul se naște veșnic din Tatăl și Duhul care purcede veșnic din Tatăl”.

„Așadar, unitatea credinței înseamnă și mărturisirea iubirii Sfintei Treimi”.

Unitatea Bisericii, în stare de rugăciune și de comunicare cu ceilalți ortodocși

„În mod semnificativ, când Iisus vorbește despre unitatea Bisericii nu dă ca model vreo instituție din lumea pământească. Nu a spus Iisus ca Biserica să fie una precum Imperiul Roman sau Republica Greacă ci a zis să fie una precum Noi suntem una. Modelul și izvorul unității Bisericii este Preasfânta Treime”.

„Însă, nu e suficient să mărturisim Crezul”, a spus Părintele Patriarh. „Trebuie să ne și rugăm pentru unitatea Bisericii”.

„Această duminică ne arată că unitatea trebuie păstrată prin mărturisirea credinței adevărate dar în comuniune cu Biserica întreagă. De aceea, Părinții au formulat Crezul în comuniune nu singuri, fiecare în izolare, acasă sau în rătăcire ori dezbinare”.

„Unitatea Bisericii se menține în stare de rugăciune și de comunicare cu ceilalți ortodocși, cu ceilalți dreptmăritori și dreptcredincioși”.

Trei îndemnuri

La finalul predicii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sintetizat trei îndemnuri ale sărbătorii Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic:

„Trebuie să cunoaștem Crezul Ortodox, să-l învățăm pe de rost și să-l transmitem copiilor și tuturor celor care doresc să fie luminați și întăriți în credință. Trebuie să transmitem în familie și în comunitate valorile credinței ortodoxe, să mărturisim dreapta credință în fața multor rătăciri care au existat întotdeauna și există astăzi – o mulțime de secte, de ideologii și de rătăciri care încearcă să-i deruteze pe oameni, să-i depărteze de la credința apostolică și patristică a sinoadelor ecumenice. Să îi învățăm pe credincioșii noștri ortodocși să păstreze legătura cu Biserica, să învețe ce este esențial pentru păstrarea credinței, și anume Tatăl Nostru, Crezul și să aibă în casa lor cartea Învățătura de credință ortodoxă sau un Catehism Ortodox, unde se dau lămuriri privind nu numai credința, ci și viețuirea ortodoxă”, a îndemnat Patriarhul Daniel în Duminica a șaptea după Paști.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.