DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Patriotismul pe tarabă

steag drapel tricolor

Interesant. Și, în același timp, șocant. Și dezgustător. În apropierea alegerilor parlamentare, mai mult decât oricând, partidele politice se întrec în a semnala faptul că sunt animate de profunde sentimente patriotice. Și scot, astfel, patriotismul la vânzare. Patriotism contra voturi. Ultimul și cel mai șocant gest de acest fel vine din partea PSD și este lansat, în direct, de președintele acestui partid, Liviu Dragnea. În plenul Parlamentului României.

Ceea ce, pentru mine cel puțin, a fost cu totul și cu totul surprinzător este că domnul Liviu Dragnea, altfel un destoinic om politic, s-a prezentat în plenul Parlamentului României, la începutul acestei săptămâni, cu un text scris, împănat până la refuz cu mesaje de tip naționalist și patriotic. De fapt, sunt două ciudățenii care trebuie semnalate aici.

Citește și: BOMBĂ Copilul lui Alex Velea cu Antonia va purta numele soțului artistei

Prima este că, pe bună dreptate, PSD l-a somat pe premierul Dacian Cioloș să prezinte un raport de țară. Un raport despre propria sa guvernare. Era corect să se întâmple asta, cu atât mai mult cu cât vin alegerile. Partidele și electoratul au nevoie de informații clare, precise despre starea de ansamblu a societății românești. În cele din urmă, Dacian Cioloș a răspuns acestei solicitări legitime. Iar răspunsul său se cuvine să fie analizat și reanalizat atât de către presă, cât și de către oamenii politici. Numai că Liviu Dragnea a produs, în Parlamentul României, o primă surpriză de proporții.

În ce constă aceasta? În faptul că el nu a comentat ceea ce a auzit, el nu a pus în discuție veridicitate ori neveridicitatea informațiilor prezentate de premierul Cioloș. El a ignorat pur și simplu conținut discursului șefului Executivului. A scos niște hârtii dinainte pregătite și a citit un lung și tăios text. Sub pretextul punerii la zid a Guvernului Cioloș, printr-o regie de proastă calitate și neconvingătoare, pentru că Dragnea nu s-a referit, și nici nu avea cum, citind acel text, la raportul prezentat de premier, el a produs cea de-a doua surpriză. Care este, de fapt, cea mai mare.

Citește și: Vitamina D ar putea fi folosită în tratarea diabetului

Marea surpriză este modul în care a fost redactată zicerea lui Dragnea. Întregul său discurs citit a avut un singur obiectiv pricipal. Acela de a promova o nouă imagine despre PSD acum, la începutul campaniei electorale neoficiale. Și anume că PSD este un partid naționalist. Un partid care vrea să transforme România, dintr-un stat de la periferia Uniunii Euroepene, transformat într-o colonie, într-o națiune mândră.

Dragnea a simțit din ce direcție bate vântul. Cu un instinct politic demn de o cauză mai bună, el a sesizat că, în Europa, încep să capete o mare consistență mișcările de emancipare ale națiunilor și, în acest context, mesajele patriotice care, în esența lor, sunt antiglobaliste. A simțit Liviu Dragnea că și cetățenii României, inclusiv electoratul PSD, se îndreaptă în această direcție.

Și iată cum, și iată de ce Dragnea a trasformat un necesar examen parlamentar al unei guvernări, cu reușitele și cu deficiențele ei, într-un vehicul electoral și într-o tribună, cea a Parlamentului, de unde, beneficiind de vizibilitate și audiență maximă, să se înfățișeze în fața alegătorilor acestei țării drept liderul unui partid naționalist.

Și asta o face președintele celei mai importante formațiuni politice din România, formațiune care s-a aflat extrem de mult timp la guvernare și care, din cele mai multe puncte de vedere, a orchestrat și a implementat politici antinaționale care au diminuat până la distrugere atât capitalul autohton, cât și industriile românești. Care au pus bogățiile naturale, pământul, forța de muncă și piețele de desfacere la dispoziția străinilor.

Citește și: ADEVĂRUL despre România: Jumătate dintre români suportă cu greu cheltuielile curente

Deși cel mai evident și cel mai recent, exemplul dat de Liviu Dragnea nu este singular. Un puiuț al acestui mare partid socialist, Partidul România Unită, se dă și el de nenumarte ori peste cap, pentru a semnala că este legat trup și suflet de națiunea română. Dar atunci când copiază ad litteram programul Mișcării pentru România a lui Marian Munteanu, abandonează pur și simplu două capitole. Cele referitoare la condamnarea comunismului și la elogierea martirilor neamului răpuși de comunism. Întâmplător? Acestea nu reprezintă valori ale națiunii române? Dar Biserică? Sfânta noastră Biserică de ce lipsește ea oare din repertoriul politic al PRU?

Mă aștept ca și alte partide, inclusiv PNL, să încerce să își afirme sau să își recupereze substanța națională, prin discursuri la fel de articulate în această direcție cum a fost și cel al lui Liviu Dragnea.

În aceste condiții, nu e de mirare cum un partid născut peste noapte, cum este Alianța Noastră România, fondată de Marian Munteanu, rămâne încă într-un con de umbră, mesajele sale fiind acoperite de hărmălaia generală de tip patriotard.

Nu a mai rămas mult timp până la alegeri. În decembrie, cetățenii vor fi puși în situația să facă distincție între patriotismul autentic și patriotismul de tarabă. Dacă hărmălaia și mascarada generală vor continua, va fi greu să se întâmple acest lucru.

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.