Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patronatele din industria alimentară avertizează Guvernul: Plafonarea prețurilor la alimente va genera o cascadă de efecte grave

alimente

Adoptarea unor măsuri de plafonare a preţurilor alimentelor ar duce la închiderea pe bandă rulantă a firmelor, mii de locuri de muncă pierdute și apariția unei crize alimentare, potrivit unui comunicat al Federaţiei Romalimenta.

„Adoptarea plafonării va avea ca efect imediat periclitarea aprovizionării populaţiei cu produse, previzionându-se o criză alimentară accentuată, lipsurile de pe piaţă stimulând specula şi economia subterană. Mii de locuri de muncă vor fi puse în pericol, companiile fiind nevoite să adopte măsuri de eficientizare a costurilor", se menţionează în comunicat.

Federaţia onsideră că o eventuală plafonare a preţului alimentelor va genera o cascadă de efecte negative.

„Producătorii alimentari din România au nevoie de stabilitate, predictibilitate şi de sprijin constant din partea decidenţilor pentru a-şi putea continua activitatea în această situaţie dificilă, iar impunerea unei plafonări artificiale nu va face decât să pună în pericol capacitatea lor de a-şi continua activitatea. Prin adoptarea unei astfel de măsuri, apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile, multe companii îşi vor înceta activitatea, iar aprovizionarea alimentară a populaţiei va fi afectată direct şi imediat", se precizează în comunicat.

Potrivit organizaţiei patronale, industria alimentară va fi grav afectată prin plafonarea preţurilor.

"Industria noastră va fi grav afectată pe termen lung, prin prisma faptului că preţul nu mai reflectă costul de producţie în toate componentele sale, adică vom lucra în pierdere. Măsurile necesare protejării sectoarelor vulnerabile (din cadrul populaţiei şi al economiei) trebuie decise numai prin consultarea producătorilor, în caz contrar efectele negative vor depăşi substanţial beneficiile, cei mai mulţi operatori economici neputând suporta pierderile şi fiind obligaţi să-şi închidă afacerile şi implicit să sisteze livrările de alimente, deficitul crescând şi mai mult. Plafonarea va duce la pierderi financiare substanţiale pentru producătorii agroalimentari, care se vor răsfrânge inclusiv asupra salariaţilor, prin pierderea locurilor de muncă, din cauza imposibilităţii companiilor de a-şi mai plăti angajaţii, cu efecte sociale greu de cuantificat", se menţionează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.