Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru asociaţii au lansat proiectul 'Şi eu am nevoie de tratamentul potrivit!'

Spitalul Sfântul Sava
salon spital tratamente

Asociaţia Pacienţilor cu Boli Inflamatorii Reumatismale din Transilvania "ART", Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania, Societatea Română de Reumatologie şi Liga Română contra Reumatismului au lansat, luni, proiectul "Şi eu am nevoie de tratamentul potrivit!", dedicat în special pacienţilor cu boli reumatismale inflamatorii, potrivit Agerpres.

"Pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii din România au nevoie de un acces mai rapid la tratamente de ultimă generaţie biologice şi biosimilare. În România, în prezent doar 10.676 pacienţi cu boli reumatismale inflamatorii primesc tratament biologic sau biosimilar dintr-un total estimat care se apropie de un milion de la nivelul întregii ţări, conform statisticilor europene", se arată într-un comunicat trimis, luni, de organizatorii manifestării.

Organizatorii au susţinut o conferinţă de presă online în care au explicat demersul lor.

"Dacă aplicăm statisticile la nivel european pe diverse patologii privind bolile reumatice inflamatorii în România, rezultă că peste un milion de oameni suferă de astfel de boli, ceea ce înseamnă foarte mult. Sunt boli invalidante, sunt boli care vin cu durere, cu suferinţă, cu schimbări de vieţi şi de destine, nu sunt boli uşoare şi vin cu costuri sociale foarte mari. În România avem aprobate majoritatea produselor biologice şi biosimilare pentru tratamentul acestor boli. Din păcate, ele sunt date pacienţilor doar în urma unor eşecuri ale altor medicamente remisive şi doar în forme severe ale bolii. În Europa, protocoalele sunt mai permisive şi se pot prescrie aceste medicamente şi în cazuri moderate ale bolii, ceea ce ne dorim şi noi, sa fie prescrise mai multor pacienţi şi să fie iniţiate mai devreme, deoarece toate modificările care se produc în articulaţiile acestor oameni sunt ireversibile. Ne dorim să limităm suferinţa acestor pacienţi şi ne dorim oameni activi, nu oameni asistaţi. Avem nevoie de schimbarea protocoalelor terapeutice, astfel încât să se poată iniţia aceste tratamente în forme mai uşoare, moderate ale bolii", a declarat Andrei Huţanu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Reumatismale din Transilvania ART şi iniţiatorul campaniei.

La rândul său, prof. dr. Cătălin Codreanu, preşedinte ales al Societăţii Române de Reumatologie, manager al Centrului Clinic de Boli reumatismale "Dr. Ion Stoia", a explicat că în Europa aproape nu mai sunt ţări care au acces atât de restrictiv la terapii biologice.

"În momentul de faţă, media de vârstă a celor diagnosticaţi cu boli reumatice inflamatorii a scăzut semnificativ, se apropie de 30 de ani. Cu cât vom investi mai puţin în terapiile biologice, cu atât controlul acestor boli va fi mai scăzut. Dacă investim în diagnosticul precoce şi în tratament, vom ajunge să cheltuim mai puţin pentru aceşti pacienţi şi vom putea să îi menţinem activi şi să diminuăm semnificativ costurile sociale. Reumatologia a progresat foarte mult, avem toate datele, este nevoie ca pacientul să aibă acces la orice tratament care îi este necesar", a spus prof. dr. Cătălin Codreanu.

Şi prof. dr. Elena Rezuş, preşedinta Societăţii Romane de Reumatologie şi preşedinta Comisiei de Reumatologie a Ministerului Sănătăţii, a precizat că specialiştii din comisie au actualizat protocoalele de tratament şi că acestea au fost trimise la CNAS.

"Noile protocoale vor aduce câteva modificări importante, astfel că vor putea fi trataţi pe terapiile biologice/biosimilare pacienţii cu forme moderate, inclusiv, de exemplu, cele vizibile prin RMN, şi nu prin radiografie, cum era până acum. Având în vedere potenţialul evolutiv şi distructiv al afecţiunilor reumatismale, cu modificări articulare severe, dar şi manifestări sistemice importante, intervenţia terapeutică precoce, rapidă, este esenţială în vederea minimizării impactului bolii asupra calităţii vieţii pacientului. Obiectivele terapeutice sunt reprezentate de dobândirea remisiunii sau activităţii scăzute a bolii. Încercăm să obţinem o boală inactivă. Ca urmare, atingerea rapidă a acestor obiective reprezintă cel mai sigur mod de a preveni distrucţia articulară şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacientului. În cazul în care remisiunea bolii nu e atinsă în decurs de cel puţin 6 luni de zile în care pacientul a urmat tratament, atunci sunt indicate terapii moderne, biologice ţintite. Impactul unei patologii cu activitate moderată poate fi majoră. Numeroase studii clinice au evidenţiat faptul că pacienţii cu activitate moderată a bolii răspund prompt la terapia biologică şi au şanse mai crescute de a atinge şi menţine remisiunea, având perspective superioare de angajare sau de menţinere a locului de muncă, reducerea pensionărilor precoce şi reducerea necesităţilor pe termen lung de intervenţii ortopedice", a menţionat prof. dr. Elena Rezuş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.