Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru asociații de tineret, organizează cel mai ambițios proiect studențesc - Forumul Studenților Români de Pretutindeni

flux24.ro
Universitatea Bucureşti

În perioada 20-24 august 2021, la Universitatea din București, se va desfășura prima ediție a Forumului Studenților Români de Pretutindeni, unde 100 tineri români din țară și din străinătate se reunesc pentru a îmbunătăți viitorul României. Forumul reprezintă un proiect fără precedent, creat de către studenți pentru studenți, care își propune să devină catalizatorul schimbării politicilor publice și să găsească soluții pentru problemele cu care generația actuală se confruntă. Pe perioada celor 5 zile în care Bucureștiul va deveni gazda celei mai reprezentative adunări studențești, vor avea loc dezbateri în comitete, workshop-uri, conferințe și traininguri. Reprezentanți ai instituțiilor publice și ai mediului de afaceri vor fi prezenți în cadrul Forumului, asistând la procesul de dezbatere, oferind studenților expertiza lor.

Din dorința de a marca 150 de ani de la apariția primului congres al tinerilor din țară, congresul de la Putna, cele 4 federații studențești naționale: Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), UN Youth Romania, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și Uniunea Studenților din România (USR) și-au unit forțele pentru a crea spațiul propice prin care tinerii să lucreze din nou pentru România. În căutarea de răspunsuri la întrebarea lansată încă de acum 150 ani, ”În ce direcție trebuie să pornească generația actuală?”, acestea și-au dat seama că doar împreună, prin efort colectiv, pot realiza un proiect, prin care studenții pot deveni pilonii unei societăți mai bune în următorii ani.

Astfel, pe parcursul a 5 zile, membrii Forumului vor dezbate diverse subiecte, concluziile acestora alcătuind o Rezoluție, care va fi înaintată autorităților. Ei vor fi împărțiți pe comitete, ”powered by” de către o instituție sau companie, în funcție de interes: Educație și Tineret, Muncă și Economie, Dezvoltare și Investiții, Energie și Mediu, Afaceri Externe și Sănătate. Participanții vor încerca să găsească soluții pentru probleme de actualitate din aceste sfere, sub îndrumarea unui moderator, scopul final fiind scrierea unui Proiect de Lege. Toate activitățile vor culmina cu Adunarea Plenară a Forumului, ce va avea loc pe data de 24 August. În cadrul Adunării Plenare, toate cele 6 comitete din cadrul Forumului

vor prezenta Proiectele de Lege la care au lucrat, în funcție de subiectul de dezbatere pe care comitetul l-a primit la începutul conferinței.

Pe parcursul Forumului vor fi, de asemenea, evenimente sociale și profesionale, menite să ofere membrilor oportunități de networking și de carieră.

Invităm pe cei interesați să se înscrie ca moderatori pe https://fsrp.ro/inscriere-moderatori/. În curând o să lansăm înscrierea participanților dar până pentru a fi la curent cu activitatea forumului oricine își poate face cont pe site-ul nostru, https://fsrp.ro/ și ne poate urmări pe Facebook.

Sorina Băiașu, Secretar General Federația Asociațiilor Studenților la Medicină din România

Forumul pentru mine înseamnă speranță după un an atipic. Este locul în care tinerii cu inițiativă se pot întâlni și își pot pune ideile cap la cap, astfel încât la final să rezulte politici publice create de aceștia, care să poată fi prezentate autorităților.

În cadrul Comitetului de Sănătate, se vor atinge probleme ale sistemului, cum ar fi integrarea absolvenților de studii medicale în sistemul Românesc, educația sanitară a populației, meritocrația în administrarea unităților medicale sau de cercetare.

Eu m-am alăturat echipei Forumului pentru că am considerat că dacă ne dorim o schimbare, în cazul meu îmbunătățirea sistemului de sănătate, trebuie să începem cu noi. Este o ocazie unică, în care tinerii pot fi antrenați în crearea unor soluții sustenabile pentru problemele actuale ale sistemului.

Ioana Dospinescu, Asociația Tineretul ONU din România

Forumul Studenților Români de Pretutindeni reprezintă un proiect fără precedent, cu oportunități reale ce implică tânărul în mecanismul decizional. Asociația Tineretul ONU din România a promovat și a încurajat în cei 11 ani de activitate valorile și activitățile Organizației Națiunilor Unite în rândul tinerilor români, societății românești și comunității internaționale, din acest motiv a fost dorită și colaborarea pentru organizarea acestui eveniment.

Prin componența sa, Forumul prezintă viziunea studenților români din țară și din străinătate pentru dezvoltarea societății naționale și a comunității internaționale. Întrucât Asociația Tineretul ONU din România împărtășește interese comune cu Forumul Studenților Români de Pretutindeni, directa implicare continuă să se dezvolte în scopul organizării acestui proiect important oferit tinerilor de către tineri.

Determinarea pe care cele patru ONG-uri o au în organizarea forumului și, de asemenea, implicarea instituțiilor de la nivel național, ne oferă încrederea că la finalul dezbaterii temelor propuse, soluțiile înaintate autorităților din România vor avea un rezultat real.

Decebal Mohîrță, Secretar General Liga Studenților Români din Străinătate

LSRS a marcat anterior aniversarea celor 140 de ani de la “Congresul Studenților Români de le Putna” din 1871. Însă, pentru această aniversare vrem să dăm un semnal mult mai puternic, fiind motivați de personalități precum A.D.Xenopol, Mihai Eminescu, Dumitru Brătianu, Ioan Slavici, Gh. Dem Teodorescu, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu ce au participat la congresul din 1871 ca studenți. De această dată, 4 asociații studențești și de tineret colaborează în premieră pentru un proiect fără precedent, ce dorește să readucă la viață congresul de la acea vreme. Cel mai important mesaj pe care trebuie să îl transmitem este că putem trece peste diferențele dintre noi, mai ales în contextul în care societățile sunt din ce în ce mai dezbinate. Acei oameni superbi au subscris sentimentului de unire într-o perioadă mult mai dificilă decât cea de acum, din acest motiv nu văd de ce nu putem face asta și astăzi, bineînțeles urmând exemplul înaintașilor noștri.

Mădălina Pasca, Secretar General Uniunea Studenților din România

Îmi place să descriu Forumul Studenților Români de Pretutindeni ca un catalizator pentru studenți și efortul nostru comun de a schimba societatea în bine. Scopul pentru care muncim este acela de a conecta, inspiră și sprijini studenții români de pretutindeni prin solidaritate, democrație și reprezentare.

Acest eveniment nu este altceva decât materializarea viziunii noastre comune de cooperare, analiză și strategie, care să servească drept coordonator pentru acțiuni politice specifice, un efort de advocacy facilitat pentru și de către studenți. Cu siguranță vorbim despre cel mai ambițios proiect studențesc de anul acesta, care va lăsa fără îndoială o amprentă asupra societății românești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.