Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru autospeciale cu roboţi, destinate intervenţiilor la incendii de mari proporţii, intrate în dotarea IGSU- Arafat:Roboţii intră în zonele cu pericol crescut

raed arafat

Patru autospeciale cu roboţi, destinate intervenţiilor la incendii de mari proporţii, au intrat, miercuri, în dotarea IGSU. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a precizat că este un mare pas înainte, întrucât noile tehnologii vor salva viaţa pompierilor. Roboţii vor fi folosiţi la incendii de mari proporţii, acolo unde pericolul este prea mare pentru intrarea pompierilor, potrivit news.ro.

Autorităţile au organizat, miercuri, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, o ceremonie pentru a marca intrarea în dotare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a patru complete de autospeciale cu roboţi, destinate intervenţiei rapide în cazul incendiilor de mari proporţii.

”Astăzi facem un pas major înainte. Pentru prima dată intră în dotarea noastră roboţi de intervenţie”, a afirmat Arafat.

Acesta a precizat că aceste dotări sunt necesare, în primul rând, pentru a proteja oamenii.

Arafat a precizat că roboţii vor intra în zonele cu pericol crescut pentru pompieri, au mai multe modalităţi de intervenţie, fiind acţionate de la distanţă. De asemenea, noile dotări pot transporta pacienţi pe targă.

”Face parte din dotarea pe care o facem pentru creşterea capacităţii de a intervenii în situaţii extreme – fabrică cu pericol major sau pericol de explozie”, a mai precizat Arafat, explicând că nu va fi singura tehnologie nouă la pompieri.

La rândul său, ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat că evenimentul are ”o semnificaţie aparte”.

”Marchează o premieră pentru structurile de intervenţie în situaţii de urgenţă (...) Reprezintă un pas important în modernizarea instituţională şi o adaptare la noile evoluţii tehnologice”, a afirmat ministrul de Interne.

Potrivit acestuia, consecinţele negative pentru viaţa pompierilor sunt mult diminuate, odată cu utilizarea acestora robiţi.

Potrivit oficialilor IGSU, roboţii pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului şi a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acţiune, transport echipamente şi persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor şi transmiterea informaţiilor despre acesta către un monitor, colectarea şi transmiterea imaginilor foto şi video atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, detecţie chimică şi nucleară, precum şi eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare.

Controlul roboţilor se face de la distanţă, prin intermediul telecomenzii fără fir, tip joystick, cu tabletă, pe care sunt afişate toate comenzile şi datele primite de la accesoriile/echipamentele specifice de intervenţie.

Autospecialele cu roboţi vor ajunge la Mureş, Braşov, Iaşi şi în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Potrivit IGSU, în anul 2022, s-au produs 43.234 incendii, cu o medie zilnică de 119 evenimente, ceea ce reprezintă 7,1% din totalul situaţiilor de urgenţă generate de manifestarea tipurilor de risc lanivel naţional.

În urmă cu 2 ani, la data de 15 iunie 2021, au fost semnate două Acorduri-cadru privind furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor.

În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de 779.670.873,52 lei cu TVA (aprox. 159 milioane Euro), vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 l, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 l.

Autospecialele vor fi achiziţionate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro.

Din totalul celor 476 autospeciale de stingere, au fost recepţionate 160, dintre care 50 autospeciale de 4.000 l şi 110 autospeciale de 10.000 l.

Suma absorbită până la acest moment în cadrul proiectului VIZIUNE 2020 este de 1.592.533.789,25 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.