Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru avioane saudite au sosit vineri în Turcia, cu câteva ore înainte de armistiţiu

www.businessinsider.com
siria afrin turcia

Patru avioane de luptă F-15 saudite au sosit vineri în Turcia, pentru a participa la operaţiunile împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, o desfăşurare ce intervine cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului în Siria, transmite AFP, citând agenţia de presă turcă Anadolu. Avioanele au aterizat la Incirlik, bază militară importantă în sudul Turciei unde staţionează deja avioane americane, britanice şi franceze ce iau parte la bombardamentele împotriva Statului Islamic.

Mass-media turcă a scris anterior că la baza de la Incirlik au sosit deja aproximativ 30 de soldaţi saudiţi împreună cu o serie de echipamente militare. Regimul de la Damasc, opoziţia armată şi forţele kurde au anunţat că vor respecta regimul de încetare a focului, convenit prin recentul acord ruso-american şi prevăzut să intre în vigoare vineri, la ora 22,00 GMT. Armistiţiul exclude grupările jihadiste Statul Islamic şi Frontul Al-Nosra. AFP aminteşte că Arabia Saudită face deja parte din coaliţia internaţională, care, sub conducerea SUA, luptă de peste 18 luni împotriva grupării Statul Islamic în Siria şi în Irak, dar Occidentul îi reproşează Riadului că şi-a redus angajamentul, ca urmare a implicării sale în războiul din Yemen.

Arabia Saudită şi Turcia sunt ostile preşedintelui sirian Bashar al-Assad, precum şi Iranului şi Rusiei, principalii susţinători ai regimului de la Damasc. Autorităţile de la Ankara au cerut în repetate rânduri aliaţilor Turciei să lanseze o intervenţie militară terestră, singura, în opinia lor, să pună capăt războiului din Siria. Washingtonul a respins însă până în prezent orice scenariu de intervenţie terestră, în timp ce Ankara nu a făcut niciun secret din intenţia sa de a lupta nu doar împotriva jihadiştilor, ci şi împotriva organizaţiilor kurde siriene, precum PYD (Partidul Uniunii Democratice) şi braţul său armat YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd), pe care le consideră teroriste, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.