Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru eurodeputați au fost reținuți pentru un protest inedit: Europarlamentarii au pătruns într-o bază militară și au blocat o pistă de decolare

Inquam Photos / Octav Ganea
F16 avion Inquam Photos

Patru eurodeputaţi ecologişti au fost interpelaţi miercuri după ce au intrat într-o bază aeriană belgiană unde sunt staţionate bombardiere F-16, pentru a cere retragerea bombelor nucleare americane, au indicat colaboratorii lor, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ - Directorul general al fermei de porci deținute de fiul lui Liviu Dragnea, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare de Tribunalul Bucureşti

Franţuzoaica Michele Rivasi, luxemburgheza Tilly Metz, britanica Molly Scott Cato şi austriacul Thomas Waitz sunt reţinuţi în baza militară Kleine-Brogel, aproape de frontiera cu Olanda, unde sunt staţionate avioanele F-16, înarmate cu bombe nucleare tactice şi unde operează un contingent al armatei americane, au precizat ei.

Rivasi, Metz şi Scott Cato au blocat simbolic o pistă a bazei şi au desfăşurat o banderolă cu sloganul 'Europe Free of Nuclear Weapons' înainte de a fi interpelate. Waitz a rămas în exteriorul bazei. Patru militanţi pacifişti ai mişcării 'Agir pour la paix' (Să acţionăm pentru pace) care participau la această acţiune sunt de asemenea reţinuţi.

Scopul acţiunii lor este de a alerta opinia publică şi de a pune problema dezarmării nucleare în centrul agendei europene, au susţinut ei.

Eurodeputaţii au exprimat trei revendicări: retragerea bombelor nucleare americane staţionate în Europa, ratificarea Tratatului privind interzicerea armelor nucleare din 2017 de către toate statele membre ale Uniunii Europene şi crearea unei zone fără arme nucleare în Europa.

''În prezent, 15.000 de bombe nucleare sunt încă în circulaţie în lume şi circa douăzeci de bombe nucleare sunt în continuare prezente la baza militară Kleine-Brogel'', a afirmat dna Rivasi într-un comunicat. ''Toată lumea pare c-a uitat de prezenţa lor şi mai ales de pericolul lor. Or, bombele stocate în Belgia sunt dotate cu o putere reglabilă ce poate fi de la o kilotonă la 340 kilotone, respectiv de până la 26 de ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima'', a adăugat ea.

''Odată cu retragerea SUA şi a Rusiei din Tratatul INF, Europa se confruntă cu o nouă cursă a înarmării nucleare'', a afirmat la rândul său dna Metz. ''NATO ar trebui să-şi retragă arsenalul nuclear tactic de pe teritoriul european şi Rusia, la rândul său, să se angajeze în ce priveşte debarasarea de rachetele sale de croazieră şi de rachetele sale cu rază scurtă de acţiune Iskander'', a cerut eurodeputata luxemburgheză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.