Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru morţi într-un atac asupra unui convoi american în sud-estul Nigeriei

businessday.ng
Nigeria

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au atacat marţi un convoi american în sud-estul Nigeriei, ucigând patru persoane care nu erau cetăţeni americani şi răpind alte trei, au anunţat surse oficiale concordante, citate miercuri de France Presse.

"Niciun cetăţean american nu era în convoi", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei nigeriene, Ikenga Tochakwu, ceea ce a fost confirmat de John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe.

Bărbaţii înarmaţi "au ucis doi agenţi ai forţei mobile de poliţie şi doi angajaţi ai consulatului" american înainte de a le incendia vehiculul, potrivit lui Tochukwu, potrivit Agerpres.

Atacul a avut loc marţi, la 15:30 (14:30 GMT), în districtul Ogbaru din statul Anambra, potrivit poliţiei.

Forţele de securitate au fost desfăşurate la faţa locului, dar bărbaţii înarmaţi au reuşit să răpească doi agenţi de poliţie şi un şofer, a detaliat Tochakwu.

O "operaţiune de salvare şi recuperare" era în curs de marţi seară, a adăugat el într-un comunicat de presă.

John Kirby a confirmat atacul într-un briefing în faţa presei la Washington. "Un convoi american din mai multe vehicule a fost atacat. Ceea ce vă pot spune este că niciun cetăţean american nu este vizat", a declarat purtătorul de cuvânt.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a asigurat, la rândul său, că personalul diplomatic al Statelor Unite în Nigeria "lucrează" cu serviciile de securitate nigeriene pentru a efectua investigaţii.

Mai multe grupuri separatiste sunt active în această regiune din sud-estul ţării şi şi-au intensificat recent atacurile, vizând de obicei poliţia şi clădirile guvernamentale.

Autorităţile nigeriene atribuie aceste atacuri Mişcării populaţiei indigene Biafra (Ipob), pe care o consideră un grup terorist, precum şi braţului armat al acesteia Eastern Security Network.

Ipob a contestat de mai multe ori orice implicare în violenţă.

Separatismul este o problemă sensibilă în Nigeria unde o tentativă de secesiune a Biafra în 1967, condusă de ofiţeri ai armatei, a declanşat trei ani de război civil ce a făcut mai mult de un milion de morţi.

Şeful Ipob, Nnamdi Kanu, este în prezent în detenţie şi trebuie să compară pentru trădare după ce a fost reţinut în străinătate şi apoi transferat în Nigeria.

Violenţa este una dintre numeroasele provocări de securitate la care preşedintele ales Bola Tinubu ar trebui să răspundă când va lua conducerea celei mai populate ţări africane, mai târziu în luna mai.

Pe lângă tensiunile separatiste din sud-est, armata Nigeriei trebuie să lupte cu jihadiştii în nord-est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.