Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru ONG-uri dau în judecată Danemarca şi îi cer să suspende exportul de armament către Israel, suspectat de crime de război în Fâşia Gaza

999
danemarca

Patru organizaţii nonguvernamentale (ONG) au anunţat marţi că au dat în judecată Danemarca, căreia îi cer să suspende exportul de armament către Israel, suspectat de crime de război în Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Danemarca nu ar trebui să trimită armament Israelului, având în vedere că există suspiciuni rezonabile potrivit căror această ţară comite crime de război în Fâşia Gaza”, denunţă într-un comunicat secretarul general al ONG-ului Action Aid Danemark, una dintre organizaţiile de la originea plângerii, Tim Whyte.

”Avem nevoie de avizul justiţiei cu privire la responsabilitatea Danemarcei”, subliniază el.

O plângerea a fost depusă împotriva poliţiei naţionale şi Ministerului Afacerilor Externe, după ce un tribunal olandez a dispus la jumătatea lui fenbruarie Olandei să oprească exportul de piese de schimb de avioane de tip F-35 către Israel.

O acţiune asemănătoare a fost declanşată în Canada, unde o coaliţie de avocaţi şi cetăţeni de origine palestiniană a depus o plângere împotriva Guvernului lui Justin Trudeau.

AVIOANE DE TIP F-35, ECHIPATE CU PIESE DANEZE

În Olanda, justiţia a stabilit că există ”un risc evident ca încălcări grave ale dreptului umanitar al războiului să fie comise în Fâşia Gaza” cu avioane de luptă de tip F-35 israeliene.

În Danemarca, publicaţia de investigaţii Danwatch a dezvăluit în noiembrie că avioanele de tip F-35 israeliene sunt echipate cu piese produse de către întreprinderea daneză Terma.

Războiul din Fâşia Gaza al Israelului împotriva mişcării palestiniene islamiste Hamas a fost lansat în urma unui atac de o amploare fără precedent, la 7 octombrie, al Hamas în sudul Israelului, soldat cu cel puţin 1.160 de morţi, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor informaţii israeliene oficiale.

Israelul s-a angajat să distrugă Hamasul, pe care-l consideră o organizaţie teroristă, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Euroepană (UE).

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat marţi că bilanţul a crescut la 31.184 de morţi în enclavă de la începutul războiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.