Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru profesori universitari, trimisi in judecata pentru luare de mita

justitie

Procurorii Parchetului General au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a celor patru cadre didactice de la Universitatea "Eftimie Murgu" - Reșița și a unui student, acuzați de corupție privind promovarea unor examene.

Potrivit unui comunicat al PÎCCJ transmis luni, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică i-au deferit justiției pe Florin Franț, arestat preventiv, pentru trafic de influență și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual; Irina Oriol, arestată preventiv, pentru trafic de influență (7 acte materiale) și două infracțiuni de luare de mită, Ruxana Mariana Lavinia Ghiță și Mihai Vișan, aflați sub control judiciar, pentru luare de mită și trafic de influență, și Alexe Ilici, pentru dare de mită și cumpărare de influență.

Parchetul General arată că Florin Franț, Irina Orio, Ruxana Ghiță și Mihai Vișan, atât personal, cât și apelând la alte cadre didactice au promovat sau sprijinit promovarea unor studenți (printre care și un investigator) la materiile la care ei sau alți colegi erau titulari. Anchetatorii susțin că au existat situații în care lucrările de an erau aduse gata făcute de către studenți sau erau date în biroul de lucru al cadrului didactic, într-un cadru privat, fiindu-le permis studenților favorizați să copieze.

"În unele situații, se acordau note mari pentru menținerea de către studentul favorizat a unei medii care să-i permită rămânerea pe locurile fără taxă sau dobândirea unei poziții mai bune pentru care să nu mai plătească taxă în anul următor de studii, toate acestea ca urmare a cointeresării materiale a cadrelor didactice sau pentru favoruri de natură sexuală — ca în cazul inculpatului Franț — ori pentru dobândirea/menținerea unei protecții (juridice, economice, sociale) din partea celor favorizați, ca urmare a poziției pe care aceștia o dețin în rândul comunității", se spune în comunicat.

PÎCCJ precizează că atât Florin Franț, în calitate de cadru didactic la Facultatea de Științe Sociale, specializarea Drept european și internațional și decan (în 2014) al universității, precum și Irina Oriol, cadru didactic la aceeași disciplină și decan al aceleiași facultăți, au lăsat impresia investigatorului că-și pot trafica influența pe lângă alți profesori pentru promovarea studentei în anul I (investigator) și, totodată, i-au acordat note de 10 nejustificate acesteia din urmă, în schimbul unor sume de bani, bunuri (parfumuri) sau favoruri sexuale (cazul primului profesor).

În ceea ce-i privește pe Ruxana Ghiță, Mihai Vișan și Irina Oriol, probele administrate au relevat că aceștia, contra unor sume de bani (cuprinse între 150 — 300 euro), au oferit unor studenți sau masteranzi lucrări de licență/disertație, gata elaborate, în format digital. Aceștia au lăsat, conform procurorilor, impresia beneficiarilor lucrărilor că au influență și o vor trafica asupra membrilor comisiilor de examinare (din care unii făceau parte — cazul inculpatului Vișan care a pretins și primit bani de la inculpatul Ilici) sau asigurându-i că în calitatea unora de profesor coordonator le vor asigura promovarea (cazul inculpatei Oriol).

"De altfel, în rândul studenților era cunoscut faptul că obținerea unei lucrări de licență/master contra cost de la cadrul didactic, titular al cursurilor și membru al comisiei de licență sau care are influență pe lângă membrii comisiei de examinare asigura și o notă corespunzătoare de trecere. Demn de remarcat este și modul de operare a inculpaților, care denotă o specializare și o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea sau tragerea la răspundere penală a lor sau a cadrelor didactice cu care relaționau (se fereau să pretindă bani — de exemplu cazul inculpatei Oriol cu martora C.R. sau cu investigatorul; ori prin luarea unor măsuri de autocontrol prin care se testa interlocutorul, ca în cazul inculpatului Franț care a solicitat investigatorului favoruri sexuale sau prin evitarea de către inculpați a unor discuții telefonice și alegerea unor locuri pentru întâlnirile cu studenții favorizați, situate în afara universității cum ar fi: hoteluri, restaurante sau parcuri)", se mai menționează în comunicat.

Sursa citată susține că inculpații au obținut diferite sume de bani, procurorii dispunând sechestru asupra celor identificate în urma perchezițiilor efectuate la domiciliile sau birourile unora dintre aceștia (ce însemnau cca. 10.000 lei).

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, Tribunalului Caraș-Severin.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.