Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru televiziuni din Georgia şi-au suspendat emisia pentru 24 de ore după ce un cameran a fost omorât la o manifestație împotriva LGBTQ

geworld.ge
georgia proteste

Patru posturi independente de televiziune din Georgia şi-au suspendat miercuri emisia pentru 24 de ore în semn de protest faţă de atacurile împotriva reprezentanţilor mass-media şi uciderea brutală a unui cameraman, relatează AFP.

Decesul, survenit duminică, al lui Alexandr Laşkarava, un cameraman de 37 de ani, care lucra pentru televiziunea independentă Pirveli, după ce a fost bătut cu bestialitate la 5 iulie în timp ce se afla în exerciţiul funcţiunii la o manifestaţie împotriva unui marş LGBTQ, a suscitat un val de indignare în Georgia, potrivit agerpres.ro.

Peste 50 de jurnalişti au fost atacaţi în aceeaşi zi, când o paradă gay preconizată iniţial să se desfăşoare la Tbilisi a fost în cele din urmă anulată din considerente de siguranţă.

După decesul cameramanului, în urma rănilor, ceea ce marchează - potrivit organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF) 'o turnură catastrofală pentru libertatea de informare în Georgia', mii de georgieni au manifestat pentru a cere demisia premierului Irakli Garbaşvili, acuzând partidul de la putere Visul georgian că nu a făcut nimic pentru a împiedica violenţele împotriva jurnaliştilor.

Miercuri, patru televiziuni independente - Pirveli, Formula, Mtavari şi Kavkasia - au anunţat că-şi suspendă emisia pentru 24 de ore.

'Garibaşvili trebuie să demisioneze. Toţi cei care au atacat jurnalişti la 5 iulie trebuie să fie urmăriţi penal', au cerut redacţiile celor patru televiziuni în comunicate postate pe paginile lor de Facebook.

'Ne-am suspendat programele pentru 24 de ore. Tăcerea noastră se doreşte a fi un strigăt puternic faţă de provocările incredibile cu care se confruntă mass-media independente în Georgia', a declarat pentru AFP redactorul-şef al Pirveli, Nodar Meladze.

Sute de jurnalişti s-au adunat marţi în faţa locuinţei lui Alexandr Laşkarava din Tbilisi pentru înmormântarea sa, formând o gardă de onoare în jurul sicriului său cu camerele de filmat îndreptate spre pământ în semn de doliu.

Premierul a transmis condoleanţe familiei lui Laşkarava şi colegilor săi, promiţând o anchetă rapidă asupra decesului său, 'o tragedie incredibilă' - potrivit afirmaţiei sale.

Întrebat miercuri cu privire la eventuale sancţiuni împotriva unor responsabili georgieni după acest atac, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat într-o conferinţă de presă: 'Avem o serie de instrumente pentru ca cei responsabili de încălcarea drepturilor omului să poată fi traşi la răspundere. Sancţiunile sunt într-adevăr unul dintre aceste instrumente.'

Premierul Garibaşvili este vizat de critici, atât din partea opoziţiei, cât şi a militanţilor pentru drepturile omului, după ce a luat atitudine împotriva Gay Pride, calificând acest eveniment ca 'inacceptabil pentru o mare parte a societăţii'.

De asemenea, Reporteri fără Frontiere a acuzat guvernul georgian de 'pasivitate culpabilă' în faţa violenţelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.