Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un grup turiști europeni și americani au fost atacați în Tadjikistan. Atacul s-a soldat cu 4 morți și 2 răniți

tADJIKISTAN

Patru turşti - doi americani, un elveţian şi un olandez - au fost ucişi, iar alţi doi au fost răniţi în Tadjikistan, după ce au fost loviţi de o maşină şi atacaţi de bărbaţi înarmaţi, au anunţat luni autorităţile din această ţară din Asia Centrală, relatează AFP, preluată de news.ro.

Atacul a avut loc duminică, în regiunea Danghara, la 150 de kilometri sud de capitala Duşanbe. Un grup de şapte turişti străini pe bicicletă, inclusiv un francez, a fost răsturnat de un automobil al cărui şofer a fugit de la faţa locului.

După ce au evocat iniţial pista unui accident, autorităţile tadjice au anunţat luni că suspecţii ”aveau cuţite şi arme de foc” şi că unul dintre turşti a fost rănit cu o armă albă.

”Studiem toate pistele”, inclusiv a unui furt, a declarat pentru presă ministrul tadjik de Interne Ramazon Hamro Rahimzoda. ”Pentru moment, nu putem să spunem cu certitudine dacă este vorba despre o faptă teroristă sau despre altă infracţiune”.

Preşedintele Emomali Rakhmon a îndemnat la consolidarea securităţii în ţară.

Doi americani, un elveţian şi un olandez au fost ucişi în acest atac, iar alt elveţian şi alt olandez au fost răniţi.

Al şaptelea turist, un francez care se afla în coada plutonului, a scăpat nevătămat. El era interogat de poliţie, iar Ambasada Franţei în Tadjikistan ”depune eforturi să-i faciliteze întoarcerea în Franţa”, a declarat o sursă diplomatică franceză pentru AFP.

Potrivit mai multor comunicate difuzate de poliţie, cel puţin patru suspecţi au fost arestaţi, iar alţi cinci au fost ucişi în operaţiuni efectuate de poliţie în vederea găsirii celor care se fac vinovaţi de atac.

Unul dintre suspecţii împuşcaţi de poliţie, un tadjik în vârstă de 21 de ani, este presupusul propritar al maşinii care a intrat în turişti.

Potrivit ministrului, unul dintre cei doi turişti răniţi a fost rănit cu ”o lovitură de cuţit” şi se află la spital în stare ”stabilă”.

Un turist pe bicicletă belgian, Nicolas Moerman, care a ajuns la faţa locului imediat după atac, a povestit la radioteleviziunea publică flamandă VRT că a văzut ”mai mulţi biciclişti pe jos, unii complet în şoc”.

”Am întrebat ce s-a întâmplat, iar primul lucru pe care mi l-a spus cineva a fost că au fost loviţi de o maşină şi că oamenii care au ieşit din ea au început să-i înjunghie”, a declarat el.

Olandezul ucis, un bărbat în vârstă de 56 de ani, era împreună cu partenera sa, în vârstă de 58 de ani, de asemenea originară din Olanda, potrivit Ministerului olandez de Externe.

Ministerul elveţian de Externe a îndemnat ”să se facă lumină asupra acestui incident grav”.

Atacul a avut loc în partea cea mai de sud a drumului turistic M41, mai cunoscut sub numele de drumul Pamirului, care leagă Kîrgîzstanul, la nord, de Afganistan, de sudul Tadjikistanului.

Construit în perioada sovietică, drumul este frecventat de pasionaţi ai ciclismului din cauza tronsoanelor sale la înaltă altitudine, unor strâmtori situate la peste 4.500 de metri, şi peisajelor sale deşertice.

Tadjikistanul, o mică fostă republică sovietică din Asia Centrală cu populaţie majoritar musulmană şi care este cea mai săracă dintre ţările care au făcut parte din fosta URSS, este condusă cu o mână de fier de preşedintele Emomali Rakhmon din 1992.

După un sângeros război civil în anii '90, autorităţile tadjice au făcut din lupta împotriva integrismului religios o prioritate şi au adoptat în 2015 măsuri radicale precum bărbierirea forţată a bărbaţilor cu bărbi, restricţii la pelerinajul anual la Meca şi o campanie împotriva purtării hijabului.

Anul 2018 a fost declarat ”anul turismului” în tadjikistan, iar agenţi de stat au fost avertizaţi că vor fi destituiţi şi consideraţi ”trădători” dacă cer mită vizitatorilor.

Numărul turiştilor a crescut de patru ori în primele cinci luni ale anului, potrivit şefului statului. În 2016, Tadjikistanul a introdus sistemul simplificat al vizei electronice pentru cetăţeni din 80 de ţări.

Turismul este, cu toate acestea, puţin dezvoltat - 414.000 sosiri în 2015, potrivit unor date de la Banca Mondială (BM).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.