Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pături cu căptușeală metalică: soldații ruși au găsit o metodă pentru a deveni invizibili pe linia frontului

captura youtube
semnatura termica

Soldații ruși încearcă să se deghizeze cu "pături antitermice" în încercarea de a nu fi detectați de forțele ucrainene în regiunea estică Donețk. Pelerinele cu căptușeală metalică sunt folosite în principal de unitățile de lunetiști și sabotaj pentru a zădărnici camerele de termoviziune și dronele de recunoaștere, potrivit trupelor ucrainene staționate în zonă, informează The Telegraph.

Imagini postate pe un canal pro-rusesc de pe aplicația de mesagerie Telegram par să arate eficiența contramăsurii. Înregistrarea video aeriană arată semnătura termică a unui soldat rus care se târăște sub o pătură, unde devine nedetectabil de la camera de termoviziune de deasupra.

Într-o demonstrație similară a îmbrăcămintei rudimentare, dar eficiente, se poate vedea un soldat rus purtând doar armura de corp alături de o siluetă abia perceptibilă a unui coleg care poartă un poncho antitermic.

La suprafață, jachetele sau păturile de camuflaj arată ca o îmbrăcăminte militară obișnuită, dar sunt căptușite cu folii de plastic metalic, asemănătoare cu materialul din care sunt făcute păturile de supraviețuire.

Materialul de căptușeală reține aproximativ 90% din căldura generată de un corp uman, ceea ce face ca aceasta să fie mult mai greu de detectat de echipamentele de termoviziune.

Inamicul a învățăt să se adapteze

"Deși tehnologia în sine nu este inovatoare, este o altă adaptare notabilă folosită de inamic în încercarea sa de a se adapta", a scris pe Twitter un ofițer militar ucrainean, cu numele de cod Tatarigami. "Ca atare, este crucial pentru noi să recunoaștem capacitățile inamicului și să implementăm propriile noastre contramăsuri în consecință."

Ucraina a folosit donațiile de tehnologii de imagistică termică de la aliații săi occidentali cu un efect devastator împotriva forțelor Moscovei. Armata țării devastate de război împărtășește deseori imagini surprinse de drone de imagistică termică cu atacuri asupra trupelor rusești. Nu se știe cât de răspândit este disponibil camuflajul antitermic în rândul trupelor rusești staționate în Ucraina.

Echipamentul poate fi achiziționat online și a fost chiar și preluat de creatorii de modă, care au lansat linii de modă împotriva supravegherii. Sisteme mai avansate, cum ar fi tehnologia de camuflare a vehiculelor de la BAE Systems, sunt utilizate de ani de zile de armatele occidentale.

Rostec, cea mai mare companie de apărare din Rusia, cunoscută pentru anunțurile sale fanteziste, a afirmat cândva că dezvoltă un exoschelet pentru tot corpul care ar putea asigura "invizibilitatea" utilizatorului său.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.