DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Pauliuc, atac dur la Rafila: Condamnă la moarte bolnavii de cancer

facebook.com
Nicoleta Pauliuc

Senatorul Nicoleta Pauliuc, preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale, îl critică în termeni duri pe Alexandru Rafila (PSD) pentru refuzul acestuia de a implementa Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului aprobat de Parlamentul României. În opinia reprezentantei PNL, elaborarea unui nou plan anti-cancer de către Ministerul Sănătăţii este nelegală, fiind o formă de a trage de timp şi de a nu aplica proiectele asumate prin vot în Parlament de către puterea politică.

„Planul de Combatere a cancerului al lui Rafila este dovada supremă de cinism şi samavolnicie. Bolnavii de cancer care aşteptau ca pe o salvare implementarea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului (PNCC) elaborat de cei mai buni experţi medicali din România sunt împinşi de ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, în purgatoriu. Prin elaborara unui nou Plan anti-cancer,care nu are valoare de lege, fiind o simplă hârtie prezentată de ministru, practic, se amână pe termen nedeterminat elaborarea normelor, aplicarea programele specifice, finanţarea şi implementarea planului aprobat prin lege. Ce face domnul Rafila acum este şi nelegal şi neconstituţional. Nu se poate printr-un simplu document care nu are valoare legală să anulezi o lege în vigoare (adoptată aproape cu unanimitate de către Parlament) pe care Executivul (în cazul acesta, Ministerul Sănătăţii) este obligat legal şi constituţional să o pună în aplicare. Nu degeaba reprezentanţii asociaţiilor bolnavilor oncologici vorbesc despre o acţiune în instanţă, pe persoană fizică, împotriva domnului Rafila”, se arată într-o declaraţie de presă  susţinută de Nicoleta Pauliuc.

Senatoarea liberală arată că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a numărat printre iniţiatorii Planului anti-cancer din 2022 şi printre cei care au susţinut legea aprobată de către Parlament, acesta necriticând niciodată documentul până în momentul în care a fost pus să-l aplice. Şefa femeilor din PNL susţine că obiectivul final al demersului ministrului Sănătăţii este să nu aplice legea niciodată.

În 2022, am luptat în Parlament, aproape la propriu, pentru a vedea PNCC transformat în lege. Aceasta a fost una dintre misiunile pe care mi le-am asumat ca fost pacient oncologic. Multă lume îmi spunea că nu e nevoie de lege, ci că documentul trebuie să fie implementat. Eu le-am explicat şi, astăzi, constatăm că am avut dreptate, că era importantă legea pentru că impunea obligaţii legale Puterii Executive: norme, finanţare şi implementare. Pe când un document strategic poate fi oricând rătăcit prin sertare, aşa cum sigur se va întâmpla cu fake-ul lansat de ministrul Alexandru Rafila astăzi, 31 mai. [...] Care este motivul pentru care, spre exemplu, Registrul Naţional al Bolnavilor de Cancer nu poate fi implementat de acum câtă vreme acesta se regăseşte şi în documentul prezentat de Ministerul Sănătăţii? Pentru ce să mai aşteptăm?”, îl întreabă Pauliuc pe Rafila.

Reamintim faptul că, la negocierile pe programul de guvernare pe sănătate purtate de PSD şi PNL, partidele au căzut de acord privind introducerea implementării Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului (PNCC) printre priorităţile viitorului Guvern.

Recent, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, afirma că, prin blocarea legii adoptate de Parlament, „domnul ministru vrea în continuare să își pună semnătura pe certificatele de deces ale pacienților”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.