Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe ce bazează procurorii în reținerea lui Horia Georgescu

horia georgescu dna

Şeful ANI, Horia Georgescu, a fost reţinut de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro. Procurorii l-au prins pe omul care ar fi trebuit să se ocupe cu Integritatea după ce Georgescu s-a dat singur de gol: a acordat despăgubiri imense pentru 3 cumpărători.

Citește și: Explicație - De ce a ieșit Horia Georgescu cu cătușele la spate, din sediul DNA/ VIDEO

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a dispus despăgubirea a trei cumpărători de drepturi litigioase cu suma de 375 milioane lei (peste 80 milioane euro) pentru un teren de 21 ha situat în localitatea Cernica, în timp ce cumpărătorii achiziţionaseră drepturile de la moştenitori cu suma 2,7 milioane euro.

Citește și: OFICIAL. De ce il acuza DNA pe seful ANI. Prejudiciu de aproape 75 de milioane de euro

Concret, în perioada 2008-2009, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, din care făcea parte şi Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţii evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate.

Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei), arată DNA.

Potrivit unor surse judiciare, în unul din dosare, Matilda Oloşuteanu şi Elena Gheţu au cedat un teren de 21 ha în Cernica cumpărătorului de drepturi litigioase Valentin Vişoiu, pentru suma de 2.713.500 euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la 375.050.942 lei (peste 80 milioane euro).

Valentin Vişoiu a transmis către Adrian Gheorghe Manole şi Florin Şerban Barbu o cotă parte de 12%, respectiv 17% din drepturile litigioase, care făceau obiectul cererii de despăgubire în dosarul 13653/FFCC/2008, acesta păstrând la rândul său o cotă parte de 71%.

În al doilea dosar, Mircea Adrian Victor Borţică şi Anca Valentina Borţică au primit o despăgubire din partea ANRP de 84 milioane lei pentru un imobilul în suprafaţă de 55.390 metri pătraţi, situat în Bucureşti, şos. Olteniţei.

În al treilea dosar, Tudor Constantin a cesionat cu titlu gratuit fiului său, Aurel Constantin, la 7 ianuarie 2008, drepturile asupra unui teren. Aurel Constantin a solicitat soluţionarea cu prioritate a dosarului, motivând cu "starea de sănătate foarte şubredă" a tatălui său şi cu vârsta înaintată, ataşând cererii un certificat medical, conform căruia Tudor Constantin suferea de mai multe afecţiuni.

Procurorii au constatat că, din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare, a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare.

"În două cazuri evaluatorii desemnaţi au utilizat, în cadrul metodei comparaţiei directe, 'comparabile' constând în anunţuri de vânzare publicate online sau în ziare, fără a purta corespondenţă cu deţinătorii de informaţii privind tranzacţiile certe cu proprietăţi imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina preţul real al pieţei imobiliare. Concluzionând, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea 247/ 2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire", mai susţin anchetatorii, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.