Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PE cere statelor UE sa accelereze relocarea refugiatilor, mai ales a copiilor

rfi.fr
Melilla, migranti

Statele UE trebuie să își îndeplinească obligațiile de a prelua azilanți din Grecia și Italia, prioritate având minorii neînsoțiți.

• Finlanda și Malta sunt singurele state membre cu obiectivele îndeplinite

• Comisia Europeană trebuie să ia în calcul proceduri de infringement

• Măsurile de relocare trebuie extinse până la reformarea sistemului de azil ”Dublin”

“Deputații condamnă faptul că, deși au agreat să mute 160 000 de refugiați din Grecia și Italia până în septembrie 2017, statele membre UE au relocat doar 11% din ceea ce reprezintă obligațiile lor totale (18,770 persoane la 16 mai). Ei consideră lipsa de solidaritate și de împărțire a responsabilității ca fiind dezamăgitoare.

În rezoluția susținută cu 398 voturi la 134 și 41 abțineri, Parlamentul cere statelor EU să își respecte angajamentele și să prioritizeze relocarea copiilor fără familie și a altor categorii de azilanți vulnerabile. Deputații subliniază că ”doar un singur minor neînsoțit a fost relocat până acum”.

Deputații critică un număr de state membre pentru ”preferințele foarte restrictive și discriminatorii, cum ar fi acordarea relocării doar mamelor singure sau excluderea aplicanților din anumite grupuri naționale, cum ar fi Eritreea, precum și utilizarea unor verificări de securitate foarte extinse.”

Cele mai multe state se află în urmă cu țintele lor. Patru au relocat foarte puțin din cotele ce le revin, iar două nu au participat deloc, spun deputații. Parlamentul spune clar că și în eventualitatea în care nu și-au atins țintele de relocare până în septembrie, statele UE vor continua să transfere aplicanți eligibili. Deputații propun și extinderea schemei de relocare până când se va adopta noul regulament Dublin privind azilul.

Background

Ca urmare a crizelor generate de valurile de migranți și refugiați în vara anului 2015, UE a adoptat două decizii de urgență de relocare a mii de refugiați. 160 000 de solicitanţi de azil din Grecia și Italia cu mari șanse de a primi statutul de refugiat urmau a fi relocați până în septembrie 2017 către alte state membre unde le-ar fi fost procesate cererile de azil.

Într-o altă decizie aprobată de Consiliu în septembrie 2016, la care Parlamentul s-a opus, statele membre au decis ca 54 000 dintre cele 160 000 de locuri să fie utilizate pentru acceptarea refugiaților sirieni din Turcia, ca parte a acordului de migrație UE-Turcia, mai degrabă decât din Italia sau Grecia.

Conform datelor UNHCR, în jur de 50 000 de azilanți sunt încă în Grecia, iar Italia se confruntă cu un nou record în 2016 de 181 436 nou sosiți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.