PE: Deputaţii au votat propunerile de întărire a inspecţiilor alimentare oficiale în toate etapele

Autor: Gabriel Zamfirescu, Redactor

Publicat: 15-03-2017

Actualizat: 15-03-2017

Article thumbnail

Sursă foto: stiripesurse.ro

Deputaţii europeni au votat, miercuri, la Strasbourg, propunerile de întărire a inspecţiilor alimentare oficiale în toate etapele de producţie. Legislaţia, agreată deja informal de Parlamentul şi Consiliu European, are ca scop îmbunătăţirea urmăririi alimentelor, combaterea fraudei şi recâştigarea încrederii consumatorilor în integritatea lanţului alimentar, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Legislaţia va oferi un sistem comprehensiv, integrat şi mai eficient de control în domeniile siguranţei alimentare umane şi animale, cerinţelor privind sănătatea veterinară şi a plantelor, producţiei organice şi regulilor de protecţie a indicaţiei geografice. 'După scandalul cărnii de cal, consumatorii au ridicat problema identificării surselor alimentelor şi a integrităţii lanţului de furnizare a cărnii. Parlamentul European a încercat să răspundă acestor probleme şi rezultatul este un text care permite autorităţilor competente să combată efectiv practicile frauduloase', a spus raportoarea social-democrată Karin Kadenbach, din Austria. 'Sunt mândră că Parlamentul a reuşit să întărească partea referitoare la aplicarea legislaţiei, mai ales în ceea ce priveşte amenzile pentru încălcarea regulilor. Am încredere că nişte penalităţi cu adevărat descurajatoare vor fi un instrument cheie în combaterea fraudei în toate domeniile', a mai spus ea.

Acordul negociat între deputaţi şi Consiliul de miniştri prevede o acoperire largă a lanţului agroalimentar: controale ale alimentelor umane şi animale, sănătatea plantelor, pesticide, bunăstarea animalelor, indicaţii geografice, ferme organice, controale neanunţate, bazate pe riscuri, în toate sectoarele condiţiile de import pentru animale şi produse importate din terţe state şi controale ale Comisiei Europene în statele membre şi în state terţe. Cazurile recente de fraudă în domeniul alimentar, cum ar fi scandalul cărnii de cal, au indicat nevoia unei acţiuni mai eficiente din partea autorităţilor de control pentru a proteja consumatorii şi operatorii cinstiţi de riscurile unor încălcări ale regulilor de-a lungul lanţului alimentar.

Noile reguli vor urma o abordare bazată pe riscuri, permiţând autorităţilor competente să îşi concentreze resursele pe chestiuni mai relevante (toate riscurile, nu numai cele pentru sănătate). Pentru a stabili un cadru general armonizat, propunerea de regulament cuprinde într-un singur document de reglementare controalele oficiale care se referă la toate sectoarele din lanţul agroalimentar (împărţite în momentul de faţă în 16 regulamente sau directive). Propunerea are în vedere o revizuire detaliată a prevederilor existente, având ca scop eliminarea tuturor suprapunerilor regulatorii şi crearea unei abordări flexibile care să permită reacţii mai prompte în cazuri urgente prin stabilirea unor proceduri mai rapide pentru acreditarea, de exemplu, a laboratoarelor oficiale.

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri