Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe flondul inflației galopante care face ravagii în Moldova, Igor Dodon face apel la înlăturarea guvernării: Trebuie să îi oprim!

captura Facebook
Igor Dodon

Pentru a depăși inflația care a lovit R. Moldova este nevoie de demis actuala guvernare. La o asemenea concluzie a ajuns fostul președinte al țătii, Igor Dodon, transmite Știri.md.

”Moldova își păstrează în continuare poziția dezonorantă de lider în ce privește nivelul inflației printre statele europene și țările CSI – peste 29%.

Creșterea prețurilor se intensifică: în luna ianuarie, rata anuală a inflației a constituit 16,6%, în februarie – 18,5%, în martie – 22,2%, în aprilie – 27,1%, iar în luna mai, aceasta a ajuns până la 29,1%. În același timp, rata anuală a inflației în statele Uniunii Europene a constituit în luna mai de la 5,6% în Malta până la 20,1% în Estonia. Altfel spus, în Moldova, viteza de creștere a prețurilor de consum este cu o treime mai mare decât în Estonia – în țara Uniunii Europene cu cea mai rapidă creștere a prețurilor.

În ansamblu, în țările europene (zona euro), rata anuală a inflației a constituit în luna mai 8,1%, inclusiv în Germania – 8,7%, în Franța – 5,8%, în Lituania – 18,5%, în Letonia – 16,4%, în Slovacia – 11,8%, în Grecia – 10,7%, în Țările de Jos – 10,2%.

Și în CSI prețurile au crescut mai lent decât în Moldova. În luna mai, rata anuală a inflației în Rusia a fost de 17,1%, în Kazahstan – 14%, în Armenia – 9%, în Azerbaidjan – 12,6%, în Kârgâzstan – 13,8%, în Uzbekistan – 11%. Chiar și în Ucraina, creșterea prețurilor de consum a fost mai lentă decât în Moldova – 18%.

Bineînțeles, creșterea inflației în majoritatea țărilor lumii se explică printr-o scumpire bruscă a resurselor energetice. În același timp, Moldova nu înregistrează cele mai mari prețuri la resursele energetice comparativ cu aceleași state europene. Prin urmare este imposibil să motivezi situația noastră privind nivelul înalt al inflației prin scumpirea resurselor energetice la nivel mondial. De asemenea, aceasta nu poate fi explicată nici prin impactul așa-numitei inflații importate. Pentru că noi primim cele mai multe mărfuri importate din țările UE și CSI, unde inflația este cu mult mai scăzută decât la noi.

Prin urmare, este logic ca toate întrebările privind creșterea vertiginoasă a prețurilor de consum să fie adresate guvernului care, cu regret, deocamdată nu oferă niște răspunsuri rezonabile, precum și nu întreprinde măsuri de reglementare adecvate.

După cum deja se cunoaște, la 27 mai, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate dedicată consecințelor economice și sociale ale creșterii prețurilor. Dar apare întrebarea: deciziile luate de Consiliu privind înființarea unei comisii care să studieze deciziile privind monitorizarea inflației, analiza și eliminarea barierelor pentru întreprinderile mici, excluderea lanțului de intermediari, elaborarea politicii de transparență a acționarilor, elaborarea unui mecanism de compensare directă ș.a. vor putea influența restrângerea proceselor inflaționiste?

Bineînțeles că nu. Sunt necesare măsuri urgente și non-standard, întrucât situația de la noi este una atipică și se agravează rapid.

Oamenii o simt acut având portofelele goale în situația unei creșteri rapide a prețurilor. Astfel, prețurile la produsele alimentare au crescut în luna mai cu 32,5% (comparativ cu luna mai a anului trecut). Pentru comparație: în țările din zona europeană, prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu doar 7,5 la sută. Prețurile la un șir de produse alimentare din țara noastră agrară au crescut de cel puțin 1,5 ori (la legume – cu 77,2%, la ouă – cu 55,6%). Serviciile locativ-comunale costă cu 70,1% mai mult, cele de transport – cu 35,2%. Prețurile la produsele nealimentare s-au majorat cu 21,5%.

În asemenea condiții inflaționiste, capacitatea de plată a populației se reduce. Astfel, la un nivel al inflației de 19,1% în primul trimestru al anului curent, salariul mediu a crescut nominal cu doar 12,9%, mai simplu spus, puterea reală de cumpărarea a salariului mediu s-a redus cu 5,2%. Capacitatea de plată a unei pensii medii pentru limita de vârstă s-a redus în luna aprilie cu 4,1%. Creșterea prețurilor nu se oprește: acum urmează să supraviețuim majorării tarifelor la energia electrică. Iar prognozele Băncii Naționale sunt alarmante – în cel de-al treilea trimestru al anului, inflația ar putea constitui 31%.

Pentru a stopa spirala inflaționistă, este necesar de oprit guvernarea actuală din calea luării unor decizii ineficiente.

Întruniți specialiștii, reprezentanții asociațiilor de afaceri, ai sindicatelor, vedeți experiența altor țări – sunt necesare soluții imediate.

Dacă nu sunteți capabili să faceți față acestei situații, dați dovadă de maturitate politică și demisionați din proprie inițiativă, cât încă mai e posibil...”, a declarat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.