DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Pe fondul importurilor masive din Ucraina, agricultura românească ajunge în pragul colapsului

Forbes
cereale marea neagra

Fermierii din țările vecine Ucrainei, inclusiv producătorii de cereale din România, trebuie ajutați să facă față exporturilor masive de cereale ieftine din țara măcinată de război

Ucraina, un important exportator și producător de cereale pe plan mondial, a primit ajutoare din partea UE după războiul lansat de Rusia, creându-i-se o serie de coridoare de solidaritate, astfel încât țara să-și poată continua exporturile de grâne, relatează Euractiv.

În afara acestor coridoare, suspendarea taxelor vamale și eliminarea certificatelor de salubritate și de control veterinar au ușurat intrarea produselor (ucrainene) pe piețele din țările vecine la niște prețuri mai mici.

În consecință, România a importat din Ucraina o cantitate de cereale fără precedent, respectiv, un procent de 13,9%, în valoare de $1,24 miliarde - cu mult mai mult decât vreo altă țară din lume. Dar pentru agricultorii din țară, asta creează o situație gravă.

Mulți agricultori români și-au văzut produsele lâncezind de peste un an în depozite, întrucât ei nu pot concura cu prețurile mici ale cerealelor ucrainene.

În plus, transportul cerealelor pe piețele externe devine aproape imposibil din cauză că întreaga logistică se concentrează asupra mărfurilor din Ucraina, inclusiv în portul Constanța, care este sufocat de vasele ucrainene.

Alții au criticat calitatea cerealelor ucrainene, întrucât ele sunt exceptate de la controlul calității și de la avizul standardelor UE.

“La un asemenea nivel, afacerile românești din agricultură vor ajunge în pragul falimentului. Mulți întâmpină deja greutăți și au acumulat mari datorii. Dacă acordul cu privire la exportul de cereale prin Marea Neagră nu va fi prelungit, lucrurile se vor agrava și mai mult, din cauză că toate greutățile vor cădea pe umerii României, fie asupra transportului feroviar, fie asupra celui rutier”, a declarat Cezar Gheorghe, expert pe piața de cereale și consilier al ministrului agriculturii, Petre Daea.Potrivit declarațiilor lui Gheorghe, guvernul trebuie să se gândească la construirea unui terminal privat românesc în portul Constanța, unde producătorii din țară să-și poată vinde produsele pe piața internă, surplusul putând fi exportat ulterior pe piețele străine.“Dacă nu se vor găsi niște soluții, România va deveni o simplă țară de tranzit și o piață destinată cerealelor ucrainene”, a declarat Gheorghe pentru portalul Euractiv.În Polonia, la începutul lunii februarie, fermierii au blocat traficul camioanelor în mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.

Toată atenția se îndreaptă acum asupra Consiliului UE pentru Agricultură și Piscicultură de la Bruxelles (AGRIFISH, n. red.), a cărui reuniune ar urma să aibă loc între 20 și 21 martie.

La începutul lunii februarie, România și alte cinci state din regiune au cerut Uniunii Europene să adopte niște măsuri pentru a reduce din problemele provocate de sporirea importurilor ucrainene de cereale. Un răspuns este așteptat săptămâna viitoare, cu ocazia reuniunii AGRIFISH.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.