Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe fondul relaţiilor tensionate cu SUA, Israel se teme de o nouă rezoluţie ONU

israel NATO

Autorităţile israeliene riscă o nouă rezoluţie în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite cu privire la un acord de pace cu Autoritatea Palestiniană, înainte ca preşedintele american Barack Obama înainte să îşi termine mandatul, însă au decis să extindă coloniile î teritoriile palestiniene, scrie EFE. După ce o rezoluţie care condamnă construcţia de colonii în teritoriile palestiniene a fost aprobată vineri în Consiliul de Securitate odată cu abţinerea atipică a SUA, Israelul îşi propune să aprobe chiar săptămâna aceasta construcţia a 618 locuinţe în Ierusalimul de Est, scrie cotidianul Haaretz.

Comitetul Local de Planificare şi Construcţie se va întruni miercuri pentru a discuta aprobarea construcţiei a 282 de locuinţe în Ram,at Shlomo, 149 în Pisgat Zeev şi alte 216 în Ramot. Reuniunea a fost programată înainte ca ONU să aprobe rezoluţia. Purtătorul de cuvânt al primăriei din Ierusalim a afirmat că rezoluţia nu schimbă nimic din politica instituţiei şi că va continua construcţia de locuinţe pentru că este esenţială pentru dezvoltarea oraşului în beneficiul tuturor rezidenţilor, evrei şi arabi.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu a respins rezoluţia de condamnare a ONU şi a avertizat că nu îi va da curs, ba va lua măsuri diplomatice împotriva ţărilor care au susţinut-o.Netanyahu l-a acuzat pe preşedintele american Barack Obama că ar fi orchestrat această rezoluţie din umbră. Conform DPA, diplomaţii americani au criticat atitudinea şi limbajul lui Netanyahu drept inacceptabile. David Kurtzer, care a fost ambasador al SUA în Israel în timpul fostului preşedinte american George W. Bush, a declarat postului de radio public din Israel că limbajul folosit de Netanyahu este fărpă precedent. "N-ar trebui să fie limbajul folosit de un aliat faţă de un alt aliat, indiferent cât de supărat ar fi unul dintre ei", a declarat Kurtzer.

În urma rezoluţiei, Netanyahu a răspuns prin a anula vizita premierului ucrainean, a cerut Ministerului de Externe să re-evalueze relaţiile cu instituţiile ONU şi l-a chemat pentru explicaţii pe actualul ambasador al SUA în Israel. Mai mult, diplomaţii tuturor ţărilor care au votat în favoarea rezoluţiei au fost chemaţi duminică la sediul Ministerului de Externe, conform Agerpres. Postul de televiziune Channel 2 a transmis că Netanyahu încearcă să contacteze membri ai administraţiei Trump pentru că se teme că administraţia Obama plănuieşte şi alte documente înainte de 20 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.