Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe 'linia zero' a frontului e pur și simplu un abator. Rambo din Dublin relatează violența luptelor și de ce a renunțat (Video)

Ukrinform
tanc challenger

Pe 'linia zero' a frontului e pur și simplu un abator. Rambo din Dublin relatează violența luptelor și de ce a renunțat

Dacă contraofensiva ucraineană a avansat mai lent decât sperau mulți din Occident, s-a dovedit a fi și mai costisitoare în ceea ce privește viețile omenești, scrie Sky News.

Luptele au fost brutale - și sângeroase - în timp ce rușii folosesc artileria în masă și câmpurile de mine pentru a apăra teritoriul cucerit în război.

Ucrainenii au impus o tăcere a informațiilor pentru a proteja tacticile operaționale, dar relatările de după luptă ale combatanților individuali dezvăluie natura periculoasă a luptelor de pe front.

Bilanțul, atât fizic, cât și emoțional, a fost considerabil.

Sky News a intervievat doi voluntari străini care au luptat în armata ucraineană în ultimele 17 luni.

Relatările lor au fost susținute de mărturii suplimentare furnizate de alți câțiva voluntari străini.

Rhys Byrne, supranumit „Rambo”, este un tânăr energic de 28 de ani din Dublin. El a luptat pentru mai multe unități din Ucraina, inclusiv pentru brigada 59 din armata teritorială ucraineană, unde a operat o mitralieră grea.

El spune că bătălia pentru recuperarea teritoriului a fost îngrozitoare: „Pe 'linia zero' este groază. Este oroare. Există pur și simplu un genocid. Este un măcel”.

„Sunt oameni morți peste tot. Ruși morți. Ucraineni morți.... cea mai mare problemă cu care ne confruntăm când mergem în tranșee este să călcăm peste toate cadavrele care sunt deja acolo de la ultimii oameni [care] au intrat - genul acesta de lucruri te bântuie cu adevărat.”, spune Byrne.

Ultima picătură

Byrne a povestit pentru Sky News despre un angajament pe care l-a numit „picătura care a umplut paharul” - o întâlnire cu un tanc rusesc și cu trupe rusești – când a fost la un pas să fie ucis.

El spune: „Ni s-a spus că [era] o linie de tranșee rusești și că sarcina noastră este să intrăm în tranșee, să le curățăm și să le menținem până când vin unitățile auxiliare și apoi ne întoarcem”.

Unitatea, cu 40 de membri - inclusiv ucraineni, americani și britanici - a fost dusă într-o zonă de pregătire în apropierea frontului sau „linia zero” - dar Byrne a spus că nu au avut acoperire aeriană, sau drone, iar două tancuri ucrainene s-au retras din poziția lor.

În depărtare, un alt tanc s-a apropiat de ei, iar membrii unității au presupus că era prieten. Soldații spun că poate fi dificil să se facă diferența între vehiculele ucrainene și cele rusești.

Dintr-o dată, acesta a tras un proiectil în mijlocul poziției lor. Cei care au supraviețuit s-au adăpostit în pădure.

În imaginile înregistrate cu camera de corp a irlandezului, se vede cum un membru al unității vorbește la radio și cere ajutor, în timp ce proiectilele tancului lovesc în apropiere.

Fuga de pe linia frontului

În mijlocul haosului, salvarea a apărut sub forma unui pick-up ucrainean, care fusese condus în zonă de un soldat în căutarea unui receptor de comunicații prin satelit dispărut.

Descoperiți de unitatea lui Byrne, s-au grăbit să urce în mașină și să plece, dar Byrne a spus că au fost văzuți de ruși. Un tanc inamic a început să-i urmărească.

„Tancul începe să ne urmărească. Și asta este terifiant când vezi un mare T-72 venind după tine și ești într-un pick-up Humvee.

"Da, este ca un cuțit fierbinte prin unt. Ai terminat. Deci, din nou, țipăm cu toții, conducem Humvee-ul, conducem Humvee-ul. Deveneam nebuni."

Prietenul și colegul său, un luptător danez poreclit „Polar”, stătea lângă el în Humvee. Au văzut un obuz rusesc navigând deasupra capetelor lor.

"Nu ar trebui să fim în viață. Adică, am fost mai aproape decât aproape de moarte, a fost mai aproape decât aproape... a fost cu adevărat al naibii."

Pastorul Owen Panoma

Acest sanctuar pentru soldați este condus de un pastor musculos numit Owen Panoma. Neozeelandezul a servit și ca capelan la mai multe brigăzi ucrainene.

El spune că sunt mii de voluntari străini care luptă pentru Ucraina și mulți dintre ei au nevoie de cineva cu care să vorbească.

„[Centrul] este o sursă de un fel de sprijin, știi, să stai acolo [și să te întrebi] de unde ești? Ai copii? Știi, practic pentru a-și lua mintea de la război.”

Nimeni nu este presat să comunice, dar Panoma spune că trauma se face cunoscută în general.

„Ei dorm vorbesc. Ei țipă. [În] noaptea, ieși să mergi la toaletă, „Sunteți bine, băieți?” iar băieții se trezesc. Știi, ei nu își dau seama ce fac. S-ar putea să nu fie conștienți de ceea ce fac de fapt pentru că aici este liniște, acolo afară nu este."

Byrne și prietenul său „Polar” s-au săturat de război. După 17 luni în locuri precum Bakhmut și Zaporizhzhia, i-am urmărit îndreptându-se spre gară, la începutul lungului drum spre casă.

Trecutul fusese păstrat în fundul rucsacului lor - dar dublinezul recunoaște că nu va putea lăsa totul în urmă.

„Ar trebui să devină o amintire pentru mine. Atât va fi. O amintire pe care voi încerca să o împing, să o împing, să o împing în urmă, pe care sper să o uit. [Dar] știu că mă va bântui. Se va întoarce ."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.