Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pedepse cu închisoarea cerute pentru doi jurnalişti care au publicat o caricatură din Charlie Hebdo

charlie hebdo

Un procuror din Istanbul a cerut miercuri patru ani şi jumătate de închisoare contra a doi jurnalişti turci care şi-au ilustrat editorialul cu o caricatură controversată a profetului Mahomed extrasă din săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, a anunţat mass-media din Turcia, relatează AFP. 

Jurnaliştii vizaţi de la cotidianul Cumhuriyet, Ceyda Karan şi Hikmet Cetinkaya, au fost acuzaţi oficial de "incitare la ură" şi "insultă adusă valorilor religioase", fiind trimişi în judecată, a precizat cotidianul Hurriyet pe site-ul său. 

Cotidianul Cumhuriyet a fost singurul în toată lumea musulmană care a reprodus în ediţia tipărită miercuri 14 aprilie două versiuni reduse ale primului număr publicat de Charlie Hebdo după atentatul care i-a decimat redacţia pe 7 ianuarie la Paris, pentru a însoţi două editoriale ale lui Karan şi Cetinkaya. 

Acest desen îl reprezintă pe Mahomed cu lacrimi în ochi şi ţinând o pancartă pe care scrie "Je suis Charlie", sloganul manifestanţilor care au mărşăluit în Franţa şi în afara ţării pentru a condamna atacurile jihadiste ce au ucis în total 17 persoane la Paris. 

Publicarea acestei caricaturi a stârnit proteste violente în întreaga lume musulmană. Primul ministru islamo-conservator turc Ahmet Davutoglu a descris-o drept o "gravă provocare". 

Adversar ferm al regimului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, cotidianul a reprodus de asemenea pe patru pagini, în turcă, caricaturi şi articole din ziarul francez. 

În afară de Cumhuriyet, mai multe site-uri turce au afişat desenul cu Mahomed. Drept urmare, un tribunal turc a ordonat blocarea tuturor paginilor web care afişau caricatura, calificând-o "insultă la adresa credincioşilor".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.