Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pedepse cu închisoarea pentru un jurnalist şi opozanţi după manifestaţii în Belarus

Belarus

Un jurnalist şi un lider al opoziţiei belaruse au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea, după ce au participat la manifestaţii împotriva unei taxe impuse 'paraziţilor', a anunţat luni un grup local pentru apărarea drepturilor omului, informează AFP. Potrivit organizaţiei Viasna, jurnalistul independent Viktor Andreev şi Pavel Severineţ, liderul unui partid democrat-creştin de opoziţie, au fost condamnaţi la 15 zile de închisoare după o manifestaţie organizată duminică la Orşa, în estul Republicii Belarus.

Alţi trei bărbaţi care au participat la această manifestaţie au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea până la 15 zile, a precizat organizaţia. O jurnalistă a postului de radio finanţat de SUA, Radio Svoboda, Galina Abakuncik, şi o jurnalistă a televiziunii independente Belsat, Ekaterina Bahvalova, au fost condamnate la rândul lor la plata unor amenzi de 690 de ruble belaruse (circa 340 de euro).

Potrivit Viasna, 18 jurnalişti şi bloggeri au fost arestaţi după manifestaţia din Orşa. Trei bărbaţi care au manifestat sâmbătă la Brest (vest) şi unul la Boruisk (sud-est) au fost de asemenea condamnaţi la scurte pedepse cu închisoarea. Aleksandr Lukaşenko, care conduce cu o mână de fier Republica Belarus din 1994, a impus printr-un decret prezidenţial un impozit anual ce echivalează cu 200 de dolari celor care muncesc mai puţin de şase luni pe an, măsură supranumită de belaruşi 'taxa pentru paraziţi'.

Măsura se aplică celor care nu pot justifica cel puţin 183 de zile de activitate profesională legală pe an. Acest decret a provocat o mişcare de protest rară în Belarus. La mijlocul lui februarie, opoziţia a reunit 2.000 de manifestaţi la Minsk, iar sâmbătă circa 1.000 de persoane au manifestat la Maladzecina, la circa 50 de kilometri nord-vest de capitală, conform Agerpres. Preşedintele Lukaşenko a anunţat joi că va suspenda 'taxa pentru paraziţi' pentru a revizui acest text, precizând totodată că 'decretul nu va fi anulat'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.