Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pedofilie în şcoli din Afganistan: Autorităţile au eliberat doi apărători ai drepturilor omului închişi

Agerpres
retragere militari americani afganistan

Autorităţile afgane au eliberat doi apărători ai drepturilor omului, închişi de către serviciile de informaţii după ce au alertat media despre existenţa unei presupuse reţele de pedofilie în şcoli din apropiere de Kabul, a precizat joi o sursă oficială, potrivit AFP.

Musa Mahmudi, un responsabil asociativ din Logar, o provincie la sud de capitală, a denunţat peste 500 de cazuri de pedofilie asupra unor băieţi de şcoală, în două publicaţii internaţionale şi la o televiziune afgană.

El a fost arestat în urmă cu o săptămână de NDS (Directoratul Naţional pentru Securitate, serviciile de informaţii afgane - n.r.), împreună cu colegul său Ehsanullah Hamidi.

NDS a fost dezavuat marţi de preşedintele Ashraf Ghani, care s-a declarat "profund perturbat de recentele informaţii privind agresiunile sexuale dezvăluite de societatea civilă în provincia Logar".

Citește și: Macron revine asupra afirmației sale prin care NATO este în 'moarte cerebrală': 'A fost un semnal de alarmă util!'

Cei doi activişti au fost eliberaţi miercuri, a precizat joi pentru AFP Naeem Nazari, director adjunct al Comisiei independente afgane pentru drepturile omului, o instituţie publică.

Ei "sunt la Kabul şi s-au reunit cu familiile lor. Nu au restricţie de mişcare", a precizat el.

Într-un comunicat transmis marţi, NDS l-a acuzat pe Mahmudi că a transmis respectivele informaţii către media "cu singurul scop de a fabrica o poveste pentru ca apoi să ceară azil într-o ţară străină pentru el şi pentru familia sa".

În sprijinul acuzaţiilor sale, NDS a difuzat o înregistrare video cu Musa Mahmudi, aparent realizată în timpul detenţiei sale, în care acesta declara că ancheta sa este "inexactă, incompletă şi neterminată".

Este "teribil să obţii mărturii prin constrângere de la militanţi ai societăţii civile al căror scop este de a-i proteja pe copii", a comentat pe Twitter ambasadorul american în Afganistan, John R. Bass, calificând procedeul drept "metodă sovietică".

Agresiunile sexuale ar fi afectat peste 500 de băieţi şcolarizaţi în Logar, conform informaţiilor publicate de The Guardian. Peste 100 de înregistrări video au fost publicate online pe Facebook, a precizat cotidianul britanic, adăugând că există familii care şi-au ucis fiii ale căror trăsături au fost recunoscute.

Afganistanul, arătat mult timp cu degetul pentru legislaţia laxă la acest capitol, a introdus în Codul Penal în 2017 dispoziţii pentru sancţionarea abuzurilor faţă de minori.

Această lege a venit după publicarea de către unele media, printre care şi AFP, de informaţii despre 'bacha bazi', o practică ce constă în a întreţine băieţi pre-puberi, uneori machiaţi şi travestiţi, pentru a fi transformaţi în dansatori şi sclavi sexuali

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.