Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pelerinaj la Mecca: Iranul a pus condiţii 'inacceptabile', susţine ministrul saudit de externe

mecca

Ministrul saudit al afacerilor externe a afirmat duminică că Iranul a pus condiţii "inacceptabile" pentru participarea cetăţenilor săi la marele pelerinaj anual al musulmanilor la Mecca din septembrie, relatează AFP. 

"Iranul a cerut dreptul de a organiza manifestaţii, precum şi avantaje (...) care ar crea haos la hajj, ceea ce este inacceptabil", a declarat Adel al-Jubeir în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său britanic Philip Hammond de la Jeddah, în vestul Arabiei Saudite. 

Ministrul culturii din Iran, Ali Janati, a declarat duminică, la televiziunea de stat, că iranienii nu vor merge în pelerinaj la Mecca în acest an din cauza "piedicilor" puse de Arabia Saudită. 

"După două serii de negocieri fără rezultat şi din cauza piedicilor saudiţilor, din nefericire pelerinii iranieni nu vor putea face hajj-ul (pelerinajul la Mecca)", a declarat Ali Janati. 

O delegaţie iraniană s-a deplasat săptămâna trecută în Arabia Saudită în încercarea de a ajunge la un acord privind hagialâcul credincioşilor iranieni la Mecca, dar a părăsit vineri Arabia Saudită, în lipsa unui acord. 

"Ministrul saudit pentru hajj şi responsabilii săi nu aveau autoritatea necesară pentru a lua decizii", a declarat Said Ohadi, preşedintele Organizaţiei iraniene a hajj-ului, care a adăugat că saudiţii nu au acceptat condiţiile Iranului. 

În ceea ce-l priveşte, Ministerul saudit pentru hajj i-a făcut pe iranieni răspunzători "de imposibilitatea pentru pelerinii săi de a efectua hajj-ul în acest an". 

Discuţiile de săptămâna trecută au reprezentat a doua încercare a celor două mari puteri rivale din Orientul Mijlociu de a stabili condiţiile organizării hagialâcului în acest an, după ce, la precedentul hajj din septembrie 2015, o busculadă de proporţii s-a soldat cu moartea a 2.300 de persoane, între care 464 de iranieni. 

Nici prima rundă de negocieri din aprilie din Arabia Saudită nu au avut vreun rezultat, într-un climat deosebit de tensionat, după ruperea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, în ianuarie. Riadul a propus ca iranienii să obţină vize electronice imprimabile, în condiţiile în care toate reprezentanţele diplomatice saudite în Iran au fost închise începând cu luna ianuarie. 

Riadul a rupt relaţiile diplomatice cu Teheranul după ce manifestanţi iranieni au atacat misiuni diplomatice saudite, printre care şi ambasada saudită din Teheran, pentru a protesta faţă de executarea de către regimul de la Riad a unui opozant şi lider religios şiit. La începutul lunii mai, Iranul a reproşat Arabiei Saudite că nu a luat măsuri satisfăcătoare pentru ca musulmanii iranieni să poată efectua pelerinajul anual la Mecca, de la sfârşitul verii, şi a acuzat Riadul de sabotaj. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.