Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Penpa Tsering, ales lider politic de către tibetanii din exil

tibet

Penpa Tsering, în vârstă de 53 de ani, administrator şi politician cu experienţă, va fi noul lider al guvernului tibetan în exil, au anunţat vineri oficiali, citaţi de DPA.

Guvernul în exil nu este recunoscut de nicio naţiune, dar se bucură de influenţă în rândul celor peste 130.000 de tibetani care trăiesc peste tot în lume, în principal în India, Nepal şi Bhutan.

Dalai Lama şi mii de tibetani trăiesc în exil de când liderul spiritual tibetan a fugit în India în 1959, în urma unei revolte eşuate împotriva conducerii chineze, scrie Agerpres.ro.

Tsering, fost preşedinte al parlamentului tibetan în exil, a obţinut 34.324 de voturi pentru a-şi asigura postul de Sikyong, preşedintele Administraţiei Centrale Tibetane, a declarat şeful comisiei electorale tibetane, Wangdu Tsering Pesur.

Principalul său contracandidat, Kelsang Dorjee Aukatsang, un apropiat al liderului în exerciţiu, Lobsang Sangay, a obţinut 28.907 voturi.

Pesur a anunţat de asemenea numirea a 45 de membri ai parlamentului tibetan în exil.

Peste 83.000 de tibetani răspândiţi în 23 de ţări au fost eligibili să voteze în runda finală a alegerilor la 11 aprilie.

Tsering îi succede savantului Sangay, educat la Harvard şi ales ca primul Sikyong în 2011 după ce Dalai Lama a renunţat la puterile politice şi s-a retras din poziţia de lider al guvernului în exil.

Se aşteaptă ca Tsering să urmeze abordarea Căii de Mijloc a lui Dalai Lama, în favoarea unei autonomii mai mari pentru Tibet în interiorul Chinei, în loc de independenţă deplină.

Învestirea noului Sikyong şi a parlamentului urmează să aibă loc spre sfârşitul lunii mai, au declarat oficiali tibetani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.