Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pensionarii nu fac grevă. Și nici copiii / COMENTARIU

promptmedia.ro
greva

Seniorii acestei țări nu pot face grevă. Ei nu pot protesta altfel decât ieșind în stradă. Dar nu pot nici să iasă în stradă. Pentru că Guvernul le interzice. Guvernul Orban îi protejează. Și nu îi lasă pe pensionari să facă vreo manifestație. Pentru că sunt o categorie vulnerabilă. Așa că tot ce le mai rămâne este să inițieze o conferință de presă. Se întâmplă chiar azi.

Astăzi, asociațiile de pensionari recurg la singura soluție legală pe care o au. Aceea de a organiza o conferință de presă. Pentru a protesta împotriva nerespectării legii prin care urma să le fie mărit cu 40% punctul de pensie. Și pentru a protesta de asemenea împotriva încălcării de către Guvernul Orban a legii bugetului de stat, pe care și-a asumat-o în Parlament, evitând dezbaterile, dar incluzând totuși mărirea pensiilor cu 40%.

Astăzi, pensionarii își vor exprima dezacordul cu politica promovată de Guvernul Orban. Cu acest prilej, ei vor purta măști. Sunt acele măști despre care Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor afirmă că în proporție de 90% sunt neconforme. Adică un fel de hârtie igienică pe care cetățenii României sunt obligați să o pună pe față. Sunt măștile care, în conformitate cu o lege votată în Parlament, ar fi trebuit să fie distribuite în mod gratuit pensionarilor. Dar legea a fost atacată de PNL la Curtea Constituțională. Și până când Curtea Constituțională se va pronunța, aceste măști neconforme sunt pe bani. Câțiva lei masca. Igienică sau neigienică, ea trebuie schimbată la trei ore. Când e caniculă, chiar mai des. Dar pensionarii, cei mai mulți dintre ei, nu prea au bani. Pentru că așa e la noi. Societatea noastră plătește cele mai mici pensii din Uniunea Europeană. Iar clasa politică nu reușește cu niciun chip să îmbunătățească viața celor care au muncit pe brânci zeci de ani de zile.

Și ce dacă protestează pensionarii? Câteva televiziuni de știri, nu toate, vor prezenta o informație de fapt divers. Și anume că pensionarii sunt nemulțumiți și acuză Guvernul că nu respectă legea. Și ce dacă nu respectă Guvernul liberal legea? Îl dă cineva jos? Răspunsul la această întrebare se află scris într-un plic închis din buzunarul domnului Marcel Ciolacu. Va deschide plicul, dacă-l va deschide vreodată, doar atunci când primește cuvenitul semnal. Când statul subteran îl va întoarce din nou cu cheia. Atunci domnul Ciolacu, care conduce PSD și este de fapt liderul majorității parlamentare, va citi ceea ce scrie în bilețel. Și dacă în bilețel va scrie că Guvernul trebuie dat jos, pentru a instala în loc un alt Executiv, mai proaspăt, tot al lui Iohannis, o va face cu plăcere. Dacă scrie pe bilețel că Guvernul nu trebue dat jos, va iniția totuși de sanchi o moțiune de cenzură, pentru că vin alegerile și unui partid atât de mare cum este PSD îi stă bine să se încordeze din când în când. Și să-și arate mușchii.

Viața și sănătatea pensionarilor care protestează astăzi cu măștile neconforme pe față, depind așadar de un moft. De moftul livrat în plic închis și încă sigilat din buzunarul domnului Ciolacu.

Mai rămâne ca și copiii sau mă rog asociațiile lor să recurgă la o formă de protest. Să facă și ei o conferință de presă, tot cu măști neconforme pe figură, pentru a protesta degeaba împotriva nerespectării de căre Guvernul liberal al altei legi, cea care le-ar asigura dublarea alocațiilor de stat. Adică dublarea celor mai mici alocații pe care vreo țară europeană le-o oferă copiilor.

Între cei doi poli de vârstă ai societății, între cele câteva milioane de pensionari și cele câteva milioane de copii, în plină pandemie, din nou în creștere, se zbate o populație adultă, în putere, dar cu locuri din ce în ce mai puține de muncă, întrucât de bine cum este gestionată economia de către Guvernul PNL, locurile de muncă se împuținează văzând cu ochii. Și exponențial. Pentru că, atenție, toți cei care sunt în șomaj tehnic vor fi în curând șomeri de-a binelea. Și toți cei care mai stau prin case și mai primesc câte ceva din indemnizația lunară la mila PNL, în curând nu vor mai primi nimic. Și vor geme și ei sub măștile neconforme.

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.