Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pensionarii şi liceenii INSISTĂ cu democraţia la Hong Kong - De cât timp durează tensiunile

Twitter
Hong Kong

Liceeni şi pensionari din Hong Kong şi-au alăturat forţele sâmbătă în cadrul primului miting pro-democraţie organizat în regiunea administrativă specială în acest sfârşit de săptămână, relatează Reuters şi Kyodo, potrivit AGERPRES.

"Este îngrijorător că mulţi protestatari tineri au fost arestaţi şi torturaţi şi au dispărut. Guvernul i-a ignorat pe tineri, pe oamenii de rând, a ignorat încontinuu apelurile la o anchetă independentă şi a trimis poliţia să-i reprime pe manifestanţi", a declarat la protestul desfăşurat într-un parc public o profesoară pensionară în vârstă de 64 de ani, Janet Lau.

"Am ieşit în stradă la protestele paşnice din iunie, când erau peste un milion de manifestanţi, dar guvernul nu a vrut să asculte solicitările noastre", a spus o femeie de 71 de ani care nu a vrut să-şi dea numele, venită cu un taburet de plastic la protest.

La miting s-au adunat câteva sute de oameni, mare parte vârstnici, unii dintre ei în baston, alături de tineri îmbrăcaţi în general în negru.

Protestele, începute acum şase luni pentru a cere executivului local să renunţe la un proiect de lege privind extrădarea către China continentală, s-au transformat într-o amplă mişcare pro-democraţie şi de denunţare a folosirii forţei de către poliţie.

Vineri, poliţia a ridicat starea de asediu în campusul Universităţii din Hong Kong, devenită epicentrul mişcării de protest la jumătatea lunii noiembrie, dar militanţi pro-democraţie au lansat apeluri la noi acţiuni în zilele următoare, în condiţiile în care Beijingul şi executivul local refuză încă orice concesie protestatarilor, în pofida victoriei copleşitoare a opoziţiei pro-democraţie la alegerile locale de duminica trecută.

Marţi, şefa executivului din Hong Kong Carrie Lam a anunţat că va fi creată o comisie care să identifice originea tulburărilor sociale, şi nu pentru a ancheta acuzaţiile de violenţă aduse poliţiei, aşa cum au cerut protestatarii.

"Guvernul nu va face prea multe fără să primească ordine de la Beijing (...). Trebuie să ieşim în stradă, altfel Beijingul va crede că mişcarea s-a calmat", a spus un participant la mitingul de sâmbătă, Bosco Poon, mecanic de aeronave în vârstă de 59 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.