Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul anunţă că Rapperul german jihadist nu a murit

pentagon

Rapperul german intrat în rândurile grupării jihadiste Stat Islamic (SI) nu a fost în cel din urmă ucis într-un raid aerian în Siria, în octombrie, aşa cum se afirmase la acea vreme, a recunoscut joi Pentagonul, citat de AFP. Denis Cuspert, mai cunoscut la Berlin sub numele de artist Deso Dogg, a devenit unul dintre recruţii occidentali cei mai cunoscuţi ai SI. El a apărut în numeroase materiale video de propagandă ale grupării jihadiste şi, potrivit responsabililor americani, într-unul dintre acestea apare ţinând un cap retezat.

Pentagonul afirmase că rapperul a fost ucis în cursul bombardamentului aerian din 16 octombrie, nu departe de Raqqa, bastionul SI în Siria. "La acel moment, am estimat că lovitura a fost încununată de succes. S-ar părea acum că ne-am înşelat, iar Denis Cuspert a supravieţuit", a declarat comandantul Adrian Rankine-Galloway, într-un comunicat. Acesta nu a dorit să spună de ce şi-au schimbat Statele Unite opinia asupra sorţii germanului. La jumătatea lunii iunie, presa germană, preluată de agenţia DPA, dezvăluia că rapperul german devenit jihadist, a cărui moarte în cursul unui raid aerian în Siria fusese confirmată în toamnă de Pentagon, se află în viaţă.

Denis Cuspert, având numele de scenă Deso Dogg şi cel de război Abu Talha Al-Almani, a fost rănit în luptă în luna octombrie, dar nu a fost ucis, au relatat, în iunie, postul RBB şi tabloidul Bild, citând surse din cadrul serviciului german de informaţii interne (Bundesamt für Verfassungsschutz). În 2015, numele lui Cuspert a fost inclus pe o listă americană a teroriştilor cunoscuţi. Rapperul se afla şi pe o listă a Organizaţiei Naţiunilor Unite cu persoane ce constituie o ameninţare teroristă. Serviciile germane de informaţii îl consideră pe Denis Cuspert - un germano-ghanez născut în Berlin - drept un instrument de propagandă periculos prin prisma influenţei sale ca vedetă rapp în rândul tinerilor germani. Cuspert, care a jurat credinţă şefului SI, este considerat ca unul dintre principalii recrutori de jihadişti germani. El a încurajat de asemenea musulmanii care trăiesc în Occident să comită atentate în ţările lor, în numele SI.

Potrivit serviciilor germane, în jur de 810 islamişti radicali au plecat din ţară pentru a lupta în Siria şi Irak, unde mulţi s-au alăturat Statului Islamic. Aproximativ o treime au revenit în Germania, iar 70 au dobândit experienţă de luptă, conform aceloraşi surse, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.