Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul anunță că recentele ofensive ale talibanilor nu pun sub semnul îndoielii retragerea americană din Afganistan

Anadolu Agency
pakistan afganistan

Recentele ofensive ale talibanilor, pe care armata americană le "supraveghează" îndeaproape, nu pun sub semnul îndoielii retragerea militară din Afganistan până la 11 septembrie, au declarat miercuri cei mai înalţi reponsabili ai Pentagonului, citaţi de AFP.

Audiat de Congres în problema avansării pe teren a talibanilor în ultimele zile, şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a recunoscut o "îngrijorare" şi a spus că Pentagonul "supraveghează" situaţia, subliniind totodată că autorităţile de la Kabul dispun de o "forţă militară de aproximativ 300.000 de oameni".

"Este munca lor să-şi apere ţara", a insistat el.

Ministrul apărării, Lloyd Austin, a confirmat că aceste ofensive ale talibane nu pun sub semnul îndoielii retragerea totală a forţelor americane din Afganistan, scrie Agerpres.ro.

"Ne concentrăm asupra misiunii care ne-a fost încredinţată, care este de a efectua o retragere într-un mod sigur, ordonat şi responsabil", a spus el. "Vom rămâne concentraţi pe aceasta."

De la începutul retragerii forţelor americane la 1 mai, insurgenţii şi-au înmulţit ofensivele şi provoacă pierderi şi înfrângeri armatei afgane, care trebuie să se pregătească să le facă faţă fără sprijin occidental.

Dacă 81 din cele 419 centre de districte afgane - în general clădiri administrative izolate - sunt de acum controlate de insurgenţi, 60 dintre ele au căzut încă de anul trecut, înainte de începerea retragerii forţelor americane, a indicat generalul Mark Milley.

De altfel, talibanii nu controlează niciuna din capitalele provinciale, a subliniat el.

Lloyd Austin a mai spus că armata americană ar putea începe să evacueze "în curând" afgani care au cooperat cu SUA, în special traducătorii, care se tem pentru viaţa lor după plecarea forţelor străine din Afganistan.

Amintind că Departamentul de Stat a promis să accelereze procesul de acordare a vizelor de imigrare, ministrul apărării a subliniat că "multă lume este în aşteptarea" unui răspuns din partea autorităţilor americane.

"Sunt convins că vom începe curând să evacuăm unele dintre aceste persoane", a adăugat el.

Circa 18.000 de cereri de vize ale afganilor care au lucrat cu forţe americane, în special ca traducători, sunt încă în studiu, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.