Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul cere oprirea construcţiei de insule artificiale în Marea Chinei de Sud

insula artificiala

Secretarul american al apărării Ashton Carter a cerut Beijingului oprirea construcţiei controversate de insule artificiale în Marea Chinei de Sud, în timp ce a subliniat că Pentagonul rămâne angajat în extinderea contactelor militare cu China, joi, cu ocazia unei întâlniri în Statele Unite cu cel mai înalt grad militar chinez, informează Reuters şi France Presse. 

Vizita în Statele Unite a generalului Fan Changlong, vicepreşedinte al puternicei Comisii militare centrale (CMC) a Partidului Comunist Chinez, intervine pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Beijing asupra acestei zone maritime strategice pentru comerţul mondial, unde s-ar găsi importante rezerve de hidrocarburi. 

Washingtonul şi-a intensificat criticile asupra construcţiei de către China de insule semiartificiale în Insulele Spratly, în timp ce Beijingul consideră că suveranitatea sa asupra acestor zone este "indiscutabilă", bazată pe "argumente istorice şi juridice", aminteşte France Presse. 

Carter "a reiterat preocupările americane cu privire la Marea Chinei de Sud şi a chemat la... o încetare durabilă a militarizării prin căutarea unei soluţii paşnice în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat Pentagonul într-un comunicat. 

Spre deosebire de vizitele anterioare, inclusiv anul trecut, nu a avut loc nicio conferinţă de presă comună şi "chinezii au cerut să fie acordată puţină atenţie mediatică acestei deplasări", a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului apărării, colonelul Steven Warren. 

O altă sursă de tensiune între primele două puteri economice mondiale este piratarea de date personale aparţinând unui număr de patru milioane de angajaţi federali, dezvăluită de guvernul SUA săptămâna trecută. 

În spatele acestei operaţiuni s-ar afla hackeri chinezi, potrivit presei din SUA. China a estimat că este "iresponsabil şi fără o bază ştiinţifică" să se atribuie responsabilitatea pirateriei informatice unora dintre cetăţenii săi fără o anchetă "aprofundată". 

China a protestat luna trecută după ce un avion spion american cu un echipaj de televiziune la bord a zburat aproape de insulele artificiale construite de China în Marea Chinei de Sud. China afirmă că are dreptul să construiască astfel de insule, aminteşte Reuters. 

Generalul Fan Changlong, considerat de SUA ca unul dintre omologii chinezi ai lui Ashton Carter, a început luni o vizită de şase zile, cu etape în California, Texas şi la Washington.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.