Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul face mișcări în Taiwan: înalt oficial al Apărării va fi trimis în zonă. Ce reacție va avea Beijingul?

defense.gov
michael chase

Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării, Michael Chase, va efectua o vizită în Taiwan, o iniţiativă care va fi percepută de China ca fiind o provocare, riscând să genereze noi tensiuni în relaţia cu Statele Unite, conform publicaţiei The Wall Street Journal, scrie Mediafax.

Oficialii de la Washington au descris vizita lui Michael Chase, adjunct al asistentului secretarului american al Apărării, ca fiind o acţiune planificată de mult timp la un partener-cheie al Statelor Unite în Asia. Dar este probabil ca vizita să fie percepută drept o provocare de către Beijing, care consideră Taiwanul drept teritoriu chinez şi contestă vehement vizitele oficialilor americani.

"Nu facem niciun comentariu pe tema operaţiunilor specifice, contactelor sau misiunilor de instruire, dar aş vrea să evidenţiez faptul că susţinerea noastră şi relaţia în domeniul apărării cu Taiwanul rămân aliniate în sensul contracarării actualelor ameninţări generate de Republica Populară China", a declarat Marty Meiners, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Taiwanul este de mult timp un element care generează dispute în relaţiile SUA-China, iar tensiunile privind insula guvernată democratic s-au amplificat în ultimele luni, în contextul în care Washingtonul a intensificat sprijinul politic şi militar pentru Taipei. Unii oficiali americani se tem că vizita ar putea eroda în plus relaţiile dintre Beijing şi Washington, afectate deja de noile acuzaţii privind spionajul chinez. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi-a amânat vizita la Beijing din cauza balonului chinez suspectat de spionaj doborât de armata americană pe 4 februarie.

Susţinerea SUA pentru Taiwan a căpătat o importanţă mai urgentă în contextul invaziei militare ruse în Ucraina, Washingtonul intenţionând să consolideze poziţia Taipeiului în cadrul acţiunilor de contracarare a Beijingului. În schimb, China vrea reunificarea cu Taiwanul şi a avertizat că va realiza acest lucru chiar prin utilizarea forţei, în caz de necesitate.

China a efectuat exerciţii militare de amploare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita efectuată la Taipei în vara anului 2022 de Nancy Pelosi, în acel moment preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.