Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul, forţat să dea explicaţii pentru miliardele de dolari cheltuiţi pe "soldaţii fantomă"

Inspectorul General pentru Reconstrucţia Afganistanului, John Sopko, a cerut Pentagonului să dea explicaţii în legătură cu informaţii privind zeci de mii de soldaţi şi poliţişti "fantomă" prezenţi pe statele de plată ale forţelor de securitate afgane, care sunt finanţate de donatori internaţionali, relatează vineri Reuters.

Guvernul SUA a alocat peste 68 de miliarde de dolari din 2002 pentru a contribui la susţinerea forţelor de securitate afgane care se luptă cu insurgenţii talibani şi alţi militanţi. Washingtonul şi aliaţii săi NATO au promis la începutul acestui an să ofere circa 5 miliarde de dolari pe an până în 2020 pentru armata şi poliţia afgane.

Citeşte şi: Preşedintele columbian, Juan Manuel Santos, a primit Premiul Nobel pentru Pace

O parte din aceşti bani ar putea fi cheltuiţi în mod fraudulos prin finanţarea unor posturi care nu există în cadrul forţelor de securitate afgane, a afirmat John Sopko într-o scrisoare adresată Ministerului Apărării american.

Citește și: SCANDAL URIAȘ de corupție la Kremlin: Cum și-a transformat Putin bucătarul în MILIARDAR

Scrisoarea a fost trimisă în august, însă a fost dată publicităţii vineri, transmite agerpres.

"Informaţii care indică discrepanţe între numărul raportat al forţelor de securitate afgane şi numărul real al personalului activ ridică întrebări dacă guvernul american ia măsuri adecvate pentru a preveni ca banii contribuabililor (americani) să fie cheltuiţi pe aşa-numiţii soldaţi 'fantomă'", a mai scris Sopko.

La nivel naţional, armata şi poliţia afgană dispun de un număr oficial de circa 320.000 de membri, însă surse oficiale afirmă că numărul lor real este mult mai mic. Numărul mare de soldaţi care sunt ucişi în luptele cu talibanii şi soldaţii şi poliţiştii care dezertează sau nu se prezintă la datorie fac ca forţele de securitate afgane să piardă mii de membri în fiecare lună, pe care acestea încearcă cu greu să-i înlocuiască.

Un oficial de rang înalt din armata SUA, dat AFARĂ din cauza cluburilor de strip-tease

Pentagonul a luat măsuri pentru a încerca să prevină frauda prin automatizarea unor sisteme şi colectarea de date biometrice pentru a da de urma poliţiştilor şi a soldaţilor afgani, însă Sopko a afirmat că astfel de măsuri ar fi eficiente numai în cazul în care date exacte cu privire la dimensiunea forţelor afgane ar fi colectate şi întreţinute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.