Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul, în stare de alertă din cauza războiului economic cu China: concurență mare pentru mineralele din care se fabrică tancurile și avioanele de luptă

pentagon

Pentagonul analizează rapid potenţialul Statelor Unite de a-şi asigura aprovizionarea constantă cu pământuri rare, în contextul războiului comercial cu China, care controlează această industrie la nivel mondial, potrivit unui document guvernamental văzut de Reuters, relatează News.ro.

Citește și: Traian Băsescu zguduie scena politică - Iohannis, la mâna PSD! Care este cel mai mare risc pentru președinte la alegerile prezidențiale

Analiza survine la câteva săptămâni după ce China a avertizat că va reduce exporturile către SUA de pământuri rare, care reunesc 17 minerale utilizate la construcţia de avioane de luptă, tancuri şi o serie de electronice de consum.

Pentagonul doreşte ca minerii să descrie planurile lor de dezvoltare a minelor de pământuri rare şi a unităţilor de procesare a acestora şi a cerut producătorilor să detalieze necesarul lor de minerale, potrivit documentului, care este datat 27 iunie.

Răspunsurile trebuie date până la 31 iulie, un termen scurt, care scoate în evidenţă urgenţa Pentagonului. Anul fiscal al guvernului se încheie în septembrie.

Citește și: Dubaiul nu a mai cunoscut o asemenea umilință: Cu cine a fugit prințesa Haya, soția emirului Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Forţele Aeriene ale Statelor Unite, care fac parte din Pentagon şi au creat documentul, au confirmat existenţa acestuia. Pentagonul nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Răspunsurile vor fi analizate de doi contractori guvernsmentali, între care Northrop Grumman, care nu au răspuns solicitărilor de comentarii. „Guvernul vrea să ştie ce cantitate de minerale putem produce şi cât de curând”, a declarat Anthony Marchese, preşedintele Texas Mineral Resources, care lucrează la exploatarea zăcământului de pământuri rare Round Top.

Mai multe companii miniere au refuzat să comenteze atunci când au fost întrebate ce vor răspunde Pentagonului, semn al sensibilităţii acestui subiect pe fondul disputei comerciale cu China.

Documentul nu promite în mod direct împrumuturi, granturi sau alte forme de sprijin financiar pentru proiecte de pământuri rare. Dar solicitarea Pentagonului derivă dintr-o lege referitoare la producţia în vedere apărării, care datează din anii 1950 şi care permite Pentagonului să cumpere echipamentele necesare pentru apărarea naţională.

Deşi China deţine doar o treime din rezervele mondiale de pământuri rare, producţia sa reprezintă 80% din importurile americane de minerare, deoarece controlează aproape toate unităţile de procesare a materialelor, potrivit datelor americane.

Citește și:Amendă RECORD pentru Facebook în scandalul Cambridge Analytica: 5 miliarde de dolari pentru că nu a gestionat corect datele utilizatorilor

Nu este clar câţi bani va cheltui armata americană pentru a stimula industria americană a metalelor rare, întrucât legea nu prevede o limită financiară. O scrisoare din iunie a Pentagonului notează că investiţiile guvernului variază de obicei între 5 şi 20 de milioane de dolari pentru un proiect.

Pentagonul a mai discutat cu furnizori de pământuri rare din Malawi şi Burundi, au declarat luna trecută oficiali ai departamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.