Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul nu poate confirma folosirea unor arme chimice în Mariupol: 'Acestea sunt lucruri greu de dovedit'

Reddit
gaze chimice atentie

Pentagonul nu poate confirma utilizarea de arme chimice de către forțele rusești în Ucraina "în acest moment", a declarat marți un înalt oficial american din domeniul apărării.

"Analizăm acest lucru cât de bine putem, dar nu suntem în măsură să confirmăm aceste relatări", a declarat oficialul, întrebat despre relatările potrivit cărora Rusia ar fi folosit arme chimice în orașul ucrainean Mariupol.

"Cea mai mare provocare este că nu suntem acolo și nu știm dacă s-a folosit ceva. Acestea sunt lucruri greu de dovedit chiar și atunci când ești mai aproape", a adăugat oficialul, potrivit The Guardian.

Oficialul american a estimat că Rusia are în prezent "puțin peste" 80% din puterea de luptă pe care a adunat-o pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Iar forțele rusești sunt acum forțate să rămână pe drumuri asfaltate, odată cu vremea de primăvară, în loc să folosească mlaștinile sau iazurile înghețate.

În ceea ce privește convoiul rusesc de aproape opt mile lungime din apropierea Donbasului, oficialul a declarat că acesta se află acum la aproximativ 40 de mile la nord de Izium.

"Ei se deplasează spre sud. Acum, dacă Izium este [unde se îndreaptă], pur și simplu nu știu", a declarat oficialul.

Secretarul de stat Blinken transmite același mesaj

În cadrul unei conferințe de presă susținute marți, Blinken a declarat: "Nu suntem în măsură să confirmăm nimic. Cred că nici ucrainenii nu sunt", a spus el.

"Am avut informații credibile potrivit cărora forțele rusești ar putea folosi o varietate de agenți antirevoltă, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenți chimici, astfel încât să provoace simptome mai puternice pentru a slăbi și a incapacita luptătorii ucraineni și civilii, ca parte a campaniei agresive pentru a cuceri Mariupol."

Blinken a adăugat că utilizarea armelor chimice reprezintă "o preocupare reală", iar oficialii americani sunt conștienți de posibilitatea ca armele chimice să fie folosite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.