Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul se implică pentru construirea zidului la granița cu Mexicul: oferă un miliard de dolari pentru proiect

Pentagon
Pentagon Departament of Defence

Pentagonul a autorizat transferul sumei de un miliard de dolari către inginerii militari pentru construirea unui zid la graniţa dintre SUA şi Mexic, scrie BBC, informează News.ro.

Citește și: Iulian Fota, conferenţiar la Academia SRI, anunţ incendiar: 'Lui Liviu Dragnea i s-a ridicat viza de SUA'

Acestea sunt primele fonduri alocate ca urmare a stării de urgenţă declarate de preşedintele american Donald Trump pentru a evita Congresul şi a construi zidul pe care l-a promis în timpul campaniei.

Democraţii au protestat faţă de această decizie.

Fondurile vor fi folosite pentru a construi un zid cu o lungime de aproximativ 91 de kilometri. Trump a numit situaţia de la graniţa de sud ca fiind „o criză” şi insistă că o barieră fizică este necesară pentru ca infractorii să nu mai intre în SUA. În comunicatul Pentagonului se arată că Secretarul Apărării Patrick Shanahan „i-a acordat autorizaţia comandatului Inginerilor Militari ai SUA să înceapă alocarea a un miliard de dolari ca susţinere pentru Departamentul de Securitate Naţională şi Departamentul Vămilor şi Controlului Graniţelor”. Comunicatul face referire la o lege federală care „acordă Departamentului Apărării autoritatea de a construi drumuri şi garduri şi să instaleze iluminat pentru a bloca coridoarele de trafic de droguri din apropierea graniţelor internaţionale ale Statelor Unite ca susţinere a activităţilor anti-narcotice a agenţiilor federale”.

De asemenea, fondurile acoperă şi îmbunătăţirea drumurilor şi a iluminatului. Senatorii democraţi sunt nemulţumiţi că Pentagonul nu a cerut permisiunea comitetelor relevante înainte să informeze Congresul în legătură cu transferul de fonduri. „Obiectăm puternic atât faţă de substanţa transferului de fonduri cât şi faţă de faptul că departamentul a implementat transferul fără a cere aprobarea comitetelor de apărare ale Congresului”, au afirmat senatorii într-o scrisoare către Shanahan, conform CNN.

Trump a declarat stare de urgenţă pe 15 februarie după ce Congresul i-a refuzat cererea de a aloca 5,7 miliarde de dolari pentru construirea zidului. Prin declararea stării de urgenţă el a încercat să evite Congresul şi să construiască zidul prin fonduri militare. Democraţii au numit starea de urgenţă ca fiind neconstituţională. Camera Reprezentanţilor a aprobat o rezoluţie pentru a anula starea de urgenţă luna trecută iar 12 republicani s-au alăturat democraţilor ulterior pentru ca şi Senatul să aprobe rezoluţia. Trump şi-a folosit însă dreptul de veto pentru a anula rezoluţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.