Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru OMV invazia din Ucraina nu există - OMV din Austria va continua să importe gaz rusesc, afirmă șeful ei

OMV
OMV rafinarie

Contractul companiei energetice cu sediul la Viena cu Gazprom va expira în 2040.

Grupul energetic austriac OMV va continua să-și cumpere din Rusia cea mai mare parte a gazului pentru iarna aceasta, a declarat directorul lui executiv, în ciuda faptului că firma și-a asigurat prin contracte de rezervă acoperirea întregului import necesar din alte surse, relateaza The Financial Times citat de Rador.

Alfred Stern a declarat, la 18 luni după invazia Rusiei din Ucraina, că OMV nu are nici un plan de a anula contractul de aprovizionare pe termen lung semnat în 2018 cu Gazprom a Rusiei. Gazul rusesc nu face obiectul sancțiunilor occidentale. /.../

Întrebat dacă e în favoarea unor sancțiuni UE asupra gazului rusesc ori dacă acestea ar contribui la ameliorarea reputației OMV, austriacul de 58 de ani a declarat că ține „de politicieni să decidă” chestiunea, dar a și avertizat că „eliminarea anumitor surse va duce și la creșteri ale prețului”. /.../

OMV, un gigant energetic regional cu afaceri apreciabile în domeniul petrolului și chimicalelor, a avut anul trecut venituri de 62 de miliarde de euro și controlează cam 30% din piața austriacă a gazelor. Compania, având drept acționar principal guvernul austriac, a fost criticată aspru pentru dependența de energia rusească.

Iarna trecută, în anumite momente, OMV îi plătea Kremlinului chiar și peste 1 miliard de euro pe lună pentru gaz rusesc.

Vindecarea statelor membre de dependența lor de energia rusească a devenit un element esențial al răspunsului UE la agresiunea Rusiei. UE a interzis în iunie 2022 importul de petrol rusesc. Dar restricționarea importurilor de gaze din Rusia s-a dovedit a fi mai dificilă, dat fiind că ele sunt cruciale pentru economiile multor state UE. Sancțiuni în acest sens au fost discutate, dar nu s-a ajuns la vreun consens.

Dacă țările vecine Germania și Cehia nu mai importă deloc gaze din Rusia, Austria, ca și Ungaria, nu a progresat aproape deloc în privința reducerii dependenței de gazul rusesc. /.../

Stern a respins însă criticile la adresa pasivității OMV.

Compania a încheiat contracte pentru a rezerva capacitate de transport prin conducte pentru a-și satisface întregul necesar de gaze și și-a asigurat aprovizionarea din Norvegia și de la terminale de gaze lichefiate din Olanda, a declarat el.

„Toate acestea ne-au dat acces la gaz non-rusesc mai mult decât suficient pentru ne onora obligațiile față de clienți”, a declarat Stern, subliniind că sursa rusească nu e de încredere și că fluxul de aprovizionare a fluctuat mult anul trecut, între 20-70% din importurile lunare ale OMV.

Totuși, aprovizionarea Austriei cu gaz rusesc ar putea lua sfârșit la anul, când va expira contractul de transport dintre Rusia și Ucraina.

Stern a mai declarat că OMV tocmai a aprobat 2 miliarde de euro pentru a face funcțional până în 2027 zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră, într-o colaborare 50-50 cu compania românească Romgaz; proiectul ar trebui să aducă pe piața UE 100 de miliarde de metri cubi de gaz.

„Acest lucru va face din România cel mai mare producător de gaz natural din UE, iar din OMV unul dintre cei mai mari producători de gaze din Europa”, a afirmat Stern. „Cred că e o contribuție semnificativă la securitatea aprovizionării europene.”

El a declarat că per total OMV a făcut o „treabă excepțional de bună” în privința gestionării crizei energetice actuale, deși a admis că din cauza termenilor de tip „cumpără sau plătește” ai contractului cu Gazprom înseamnă că Rusia decide în continuare cât gaz cumpără sau nu OMV de la ea.

Stern a refuzat să critice contractul, afirmând că e bazat pe condiții „standard” ale pieței: „Nu e nimic ciudat în privința aceasta”.

Contractul care va expira în 2040 a fost semnat cu mare pompă în 2018 de predecesorul lui, Rainer Seele, personaj criticat pentru apropierea lui de interese rusești. Președintele rus Vladimir Putin a zburat personal la Viena pentru a asista la semnarea lui. /.../

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.