Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru prima dată după un secol, tablouri de Greco și Goya vor fi expuse în Spania

www.britannica.com
Muzeul Prado din Madrid

Tablouri de Greco, Goya, Velazquez şi Murillo, aparţinând Colecţiei Frick (New York), vor fi expuse începând de marţi la Muzeul Prado din Madrid, marcând revenirea lor în Spania pentru prima dată după un secol, transmite luni AFP.

Este vorba despre nouă opere de artă din colecţia magnatului american Henry Clay Frick (1849-1919), împrumutate "pentru prima dată după o sută de ani", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe, directorul colecţiei, Ian Wardropper.

Acest împrumut are loc în contextul în care muzeul The Frick Collection din New York este închis pentru renovare, a precizat el, potrivit Agerpres.

Alte lucrări din cadrul colecţiei au fost împrumutate altor muzee, cum a fost cazul unui ansamblu excepţional al pictorului american James Abbott McNeill Whistler, împrumutat până în mai la Musée d'Orsay din Paris.

Prado va expune până la 2 iulie trei tablouri de El Greco, patru de Francisco de Goya, unul de Diego Velazquez şi altul de Bartolomé Esteban Murillo, care alcătuiesc secţiunea spaniolă din Colecţia Frick, "limitată ca număr de lucrări, dar de o calitate enormă", după cum a declarat directorului muzeului din Madrid, Miguel Falomir.

Printre aceste picturi se numără "Portretul lui Vincenzo Anastagi", pe care El Greco l-a pictat în jurul anului 1575, singurul "portret în mărime naturală" cunoscut al artistului născut în Grecia şi care şi-a petrecut o mare parte din viaţă în Spania, după cum a explicat Javier Portus, curator în cadrul departamentului de la Prado dedicat picturii spaniole.

De asemenea, va fi expusă public lucrarea "Curăţarea templului", pictată de El Greco în jurul anului 1600 şi achiziţionată cu 120.000 de dolari de Henry Clay Frick la începutul secolului XX în Spania, de unde a cumpărat aproape toate lucrările spaniole din colecţia sa.

Prima operă de artă spaniolă cumpărată de Frick, în 1904, este un "Autoportret" de Murillo, datând din 1655, care va fi expus şi la Muzeul Prado.

Printre operele de Goya expuse se numără "La fragua" - "The Forge" - (1815-20), în cazul căruia "expresia anatomică a lui Goya atinge apogeul" şi care, potrivit lui Javier Portus, l-a uimit pe Giacometti când a vizitat Colecţia Frick, dar şi un "Portret de femeie", realizat de pictor la vârsta de aproape 80 de ani.

Operele din artă din Colecţia Frick sunt expuse alături de alte tablouri care aparţin Prado şi cu care au "legături strânse", se arată într-un comunicat emis de muzeu. Spre exemplu, "Portretul lui Filip al IV-lea în Fraga" de Velázquez va fi agăţat lângă "Portretul lui Sebastián de Morra" - "El bufón el Primo" -, întrucât ambele au fost "pictate pe aceeaşi pânză", după cum a declarat Javier Portus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.