Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, vizitatorii vor putea să admire Bijuteriile Coroanei Boemiei la Catedrala Sf. Vitus din Praga

praguetraveller.com
Bijuteriile Coroanei Boemiei

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, vizitatorii vor putea să admire Bijuteriile Coroanei Boemiei - obiecte prezentate foarte rar în public - la Catedrala Sf. Vitus a Castelului din Praga în perioada 17-21 ianuarie 2023, a decis luni preşedintele ceh Milos Zeman, potrivit unui purtător de cuvânt, citat de DPA.

Evenimentul va avea loc pentru a sărbători înfiinţarea Republicii Cehe în urmă cu 30 de ani, pe 1 ianuarie 1993, după destrămarea Cehoslovaciei în două state independente.

Bijuteriile regale au fost prezentate cel mai recent în public în ianuarie 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la declaraţia de independenţă a Cehoslovaciei faţă de Imperiul Austro-Ungar în 1918, potrivit Agerpres.

Bijuteriile includ coroana lui Wenceslas, duce al Boemiei, precum şi globul şi sceptrul imperiale.

De obicei, ele sunt păstrate într-un seif din camera bijuteriilor de la Catedrala Sf. Vitus. Şapte oficiali de rang înalt, inclusiv preşedintele şi şeful guvernului ceh, deţin cele şapte chei ale seifului.

În plus, va fi expusă şi o relicvă despre care credincioşii catolici cred că ar fi craniul Sfântului Wenceslas. Organizatorii se aşteaptă la zeci de mii de vizitatori.

Prezentarea Bijuteriilor Coroanei, expuse ca un simbol al statalităţii, va avea loc între primul şi al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Cehă.

Fostul general de armată Petr Pavel, fostul prim-ministru Andrej Babis, precum şi Danuse Nerudova, fost rector al Universităţii Mendel din Brno, sunt consideraţi principalii favoriţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.