DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

'Pentru prima oară după 26 de ani, se recunoaște responsabilitatea pentru Măcelul de la Revoluție'

dosar revolutie

Ion Cristoiu a vorbit pe blog-ul său despre Dosarul Revoluției, care a fost redeschis în vara acestui an.

"Punînd mîna pe două documente importante – Ordonanța nr. 692/C2/2016 emisă de Parchetul General pe 5 aprilie 2016 și Decizia ÎCCJ din 13 iunie 2016, prin care se redeschide Dosarul Revoluției, mai precis Dosarul Măcelului Terorist de după 22 decembrie 1989, ora 12.07, am declarat momentul drept o cotitură istorică în poziția oficială față de evenimentele din decembrie 1989.

Timp de 26 de ani, Măcelul Terorist a fost explicat de Autorități prin preluarea fără discernămînt a tezei lui Ion Iliescu potrivit căreia în intervalul 22 decembrie 1989, ora 12.07, cînd a fugit Nicolae Ceaușescu, și 27 decembrie 1989, cînd se constituie oficial CFSN, România n-a fost condusă de nimeni. „Vidul de putere” existent a favorizat Măcelul Terorist, explicat ca un fel de noi am tras în noi pentru că era o confuzie generală.

Ordonanța din 5 aprilie 2016, confirmată de Decizia ÎCCJ, neagă spectaculos această teză, propunînd drept premisă pentru noua anchetă penală teza țării aflate sub controlul CFSN:

„În aceste condiţii apreciez că, deşi formal, Consiliul Frontului Salvării Naţionale a exercitat puterea începînd cu data de 27 decembrie, în fapt, această structură, al cărei lider a fost recunoscut ca fiind Ion Iliescu încă din primele momente ale evenimentelor din ziua de 22 decembrie 1989, a exercitat puterea de stat în România din chiar momentul constituirii sale, în ziua de 22 decembrie 1989.”

Citește și: Traian Băsescu, REVOLTAT: 'Putea să mă sune Coldea și să mă anunțe'

În comentariul meu de pe cristoiublog.ro de joi, 20 octombrie 2016, arătam că deși Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat Redeschiderea Dosarului Revoluției, nr. 11/2014, în 13 iunie 2016, ca urmare a Ordonanței nr. 692/C2/2016 emisă de Parchetul General pe 5 aprilie 2016, pînă la ora cînd scriam textul nu veniseră semne dinspre Parchetul Militar că s-ar fi lucrat ceva la acest Dosar.

Miercuri, 2 noiembrie 2016, a venit un semn. Și nu unul oarecare, ci un semn puternic. Printr-un Comunicat dat publicității, Secția Parchetelor Militare a Parchetului General anunță extinderea in rem a anchetei penale și la faptele de după fuga lui Nicolae Ceaușescu, fapte puse în responsabilitatea noii conduceri a țării:

„Din actele dosarului rezultă că pentru păstrarea puterii, prin acţiunile desfăşurate şi măsurile dispuse, noua conducere politică şi militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii”.

Mai jos sunt câteva fragmente edificatoare din Ordonanța din 1 noiembrie 2016 prin care se dispune redeschiderea dosarului prin extinderea „urmăririi penale în rem”.

Asta, înseamnă că toți cei care au condus România între 22 decembrie 1989, ora 12.07 pînă în 27 decembrie 1989 și care au pus responsabilitatea Măcelului terorist pe seama vidului de putere, au de ce să fie îngrijorați. Ceasul convocării lor la Parchet, pentru a fi puși sub acuzare, a început să ticăie.

În mai multe rînduri am scris și am zis că Redeschiderea Dosarului Revoluției pentru perioada 22 decembrie – 27 decembrie 1989, intrată în Istorie drept cea a fenomenului terorist, e o cotitură istorică. Pentru prima oară după 26 de ani, se recunoaște oficial responsabilitatea noii conduceri o țării pentru Măcelul terorist. Premisa anchetei penale e revoluționară, deoarece pune capăt teoriei vidului de putere. Una e însă premisa și alta e ancheta penală. Una e să scrii chiar o carte despre responsabilitatea lui Ion Iliescu în provocarea Măcelului terorist și alta e să-l trimiți în judecată pentru crime împotriva umanității cu un dosar beton, care să nu fie infirmat de instanță.

Cum dovedești juridic faptul că liderii FSN au responsabilitate de ministru?

E o întrebare cu atît mai importantă cu cît trebuie văzut dacă miniștrii de atunci se supun Legii responsabilității ministeriale.

Altfel spus, trebuie Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu, să aibă acceptul lui Klaus Iohannis pentru a se începe urmărirea penală împotriva lor?

Pentru a stabili și dovedi premisa – țara a fost condusă în timpul Măcelului terorist – colectivul de procurori de la Parchetul Militar, un colectiv nou, pentru că din el nu fac parte procurorii veniți din cadrele Armatei (Armata e una dintre instituțiile incriminate!) a întreprins următoarele:

A cerut Facultăților de Drept, catedrelor de Drept Constituțional, un punct de vedere oficial privind încadrarea constituțională a conducerii dintre 22 decembrie – 27 decembrie 1989 și dacă actele emise de această conducere au fost constituționale.

Prin Adresa din 30 august 2016 s-a cerut Camerei Deputaților o serie de documente:

Documentele au fost trimise de Camera Deputaților cu adresa din 14 septembrie 2016:

Adrese asemănătoare s-au trimis Guvernului și Senatului. De la Senat s-au cerut Anexele la Raportul Comisiei senatoriale de anchetă din 1990-1992, anexe secretizate pînă acum. Se vor trimite adrese asemănătoare Ministerului Afacerilor Externe, prin care se vor cere Notele trimise de ambasade privind recunoașterea CFSN de către diferite state, precum la SIE și MApN.

Nu știu dacă pînă la urmă va fi cineva condamnat în urma acestei anchete vaste.

Știu însă sigur un lucru:

Deoarece Măcelul terorist a fost pus pînă acum pe seama Vidului de putere, nimeni nu s-a preocupat pînă acum să strîngă documente despre regimul politic dintre 22 decembrie – 27 decembrie 1989.

Căutînd, descoperind și punînd la dosar aceste documente, Secția Parchetelor Militare contribuie deja la constituirea unui Dosar al Istoriei.", a scris jurnalistul pe blog-ul său.

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.