Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru prima oară după mult timp palestinienii vor sărbători Aid al-Fitr însă data celebrării stârnește controverse

metro.co.uk
ramadan

Pentru prima oară după mult timp palestinienii vor sărbători Aid al-Fitr, festivalul ce marchează încheierea Ramadanului, luna de post şi rugăciune a musulmanilor, cu o zi mai târziu decât Arabia Saudită, decizie care a stârnit controverse în Teritoriile palestiniene, transmite AFP potrivit Agerpres

"Marţi este ultima zi a lunii binecuvântate a Ramadanului şi miercuri este prima zi a Aid al-Fitr", a declarat Mohamed Hussein, marele muftiu al Ierusalimului şi al Teritoriilor palestiniene, într-o înregistrare video, în timp ce Curtea supremă saudită a fixat încheierea postului marţi.

Demnitarii religioşi musulmani se bazează pe observarea lunii pentru a stabili data sărbătorii Aid al-Fitr, dar această decizie are deseori o conotaţie politică. Anul acesta Iranul, cel mai mare rival al Arabiei Saudite, a fixat miercuri încheierea Ramadanului.

Este pentru prima oară de la crearea Autorităţii Naţionale Palestiniene în 1994 când palestinienii nu urmează data fixată de regatul saudit, a subliniat şeicul Ekrima Sabri, liderul Înaltului consiliu islamic şi fost mare muftiu al Ierusalimului.

Această decizie a surprins populaţia palestiniană şi a determinat apariţia de critici sau glume pe reţele de socializare."Pentru a evita disensiunile, propun să postim o jumătate de zi mâine", a scris cineva pe Facebook.

Un partid islamist palestinian a refuzat să urmeze recomandarea marelui muftiu, acuzând "poziţii politice".

Arabia Saudită se manifestă ca aliat al SUA, cu care palestinienii au rupt orice relaţii diplomatice ca urmare a sprijinului necondiţionat pe care administraţia Trump o acordă politicii israeliene.

Preşedintele Donald Trump a promis să dezvăluie într-un viitor apropiat o iniţiativă diplomatică de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian. Un plan pe care partea palestiniană l-a respins deja, făcând apel şi la alte state arabe să boicoteze conferinţa organizată de SUA şi Bahrein la Manama la sfârşitul lunii iunie, la care va participa şi Arabia Saudită.

Unii au văzut în anunţul marelui muftiu o decizie politică destinată criticării sprijinul saudit pentru Washington.

Ekrama Sabri a respins această interpretare: "Egiptul este un aliat al regatului saudit şi a anunţat că a fixat data Aid al-Fitr miercuri".

Iordania, Maroc, Oman, Siria şi Libia sărbătoresc, de asemenea, miercuri Aid al-Fitr.

Libanul este împărţit în două: suniţii au sărbătorit marţi, iar şiiţii, apropiaţi de Iran, vor celebra miercuri încheierea Ramadanului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.