DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Pentru prima oară după seceta din 1947, BOR a scos 'arma creștinului' în lupta cu virusul COVID-19 / VIDEO

Facebook
moaste

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase în procesiune duminică, prin județele Neamț, Botoșani și Iași. Racla cu osemintele sfinte a fost așezată pe o platformă îmbodobită cu flori și a fost însoțită de Inaltpreasfințul Părinte Mitropolit Teofan. Este pentru prima dată, după seceta din 1947, când racla cu moaștele sfinte părăsește capitala Moldovei. Racla a trecut prin Iași, Roman, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Pașcani, Botoșani și Hârlău și Sfintele Moaște au fost întâmpinate de sunetul clopotelor.

  • Au ieșit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și când a fost seceta din 1947” - a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pr. Constantin Sturzu.

În dreptul lăcaşurilor de cult, sfintele moaşte au fost întâmpinate în sunet de clopot, iar preoţii au ieşit cu Sfânta Evanghelie.

Totodată, racla a fost purtată prin curţile spitalelor judeţene de urgenţă şi ale altor unităţi medicale: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, Spitalul Orăşenesc "Sfântul Dimitrie” - Târgu Neamţ, Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani, Spitalul de Pneumoftiziologie - Botoşani, Spitalul de Boli Infecţioase - Botoşani, Maternitatea Botoşani, Spitalul de Pediatrie - Botoşani, Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati” - Botoşani, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sfântul Spiridon” - Iaşi, Spitalul de Boli Infecţioase "Sfânta Cuvioasă Parascheva” - Iaşi şi Spitalul Clinic "Doctor C.I. Parhon” - Iaşi.

  • "A fost o zi frumoasă, obositoare – dar foarte frumoasă – aproape 500 de kilometri prin Moldova, în faţa multor spitale, în faţa multor biserici şi, din când în când, în faţa unor trecători care se aflau pe străzi pentru diferite situaţii. A fost o mărturie despre un adevăr al Bisericii, şi anume: creştinul are două arme în orice situaţie, dar mai ales în situaţii dificile. Prima este arma omenească. În contextul nostru, o armă cu trei tăişuri: distanţare socială, igienă şi tratament medical adecvat. Creştinul are însă şi o altă armă, arma cea dumnezeiască: Sfânta Liturghie, spovedania, dumnezeiasca Împărtăşanie, cinstirea sfintelor moaşte, ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Biserica este şi spital duhovnicesc. Iar procesiunea sau, mai bine zis, deplasarea cu moaştele Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva în Moldova astăzi este o mărturie a acestui spital duhovnicesc spre care se cuvine să alergăm în tot timpul, dar în mod special în momente grele precum acesta”, a spus mitropolitul Moldovei şI Bucovinei, IPS Teofan, la finalul pelerinajului.

Este pentru a treia oară în ultimii aproape 400 de ani când racla Sfintei Cuvioase Parascheva părăseşte Iaşiul.

"Pentru a treia oară în istorie, racla cu moaştele Sfintei Cuvoase Parascheva a părăsit Iaşiul. În decurs de aproape 379 de ani, de când au fost aduse de voievodul Vasile Lupu, racla nu a părăsit capitala Moldovei decât de două ori. În timpul celui de-al doilea război mondial, pentru a fi protejată, racla a mers în sudul ţării, apoi a revenit la Iaşi. În 1947, credincioşii au solicitat Mitropoliei să fie scoase moaştele şI duse în procesiune prin satele pârjolite de soare şi afectate grav de război", a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu.

Reprezentanţii MMB susţin că deplasarea sfintelor moaşte s-a făcut cu aprobarea Ministerului Afacerilor Interne, fiind respectate normele privind prevenirea răspândirii noului coronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.