Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PER cere modificarea Constituției României privind resursele naturale ale țării

per.ro
sigla PER - Partidul Ecologist Roman

Resursele naturale sunt bunuri ale poporului, nu marfa politicienilor!, atenționează Partidul Ecologist Român.

Având în vedere votul Parlamentului de revizuire a Constituției și pentru că s-a demonstrat incapabilitatea gestionării resurselor naturale, PER cere majorității parlamentare PSD-Alde modificarea articolului 136 din Constituția României, punctele 3 și 4, în sensul prevenirii comercializării resurselor naturale ale țări. Considerăm că se impune stipularea clară a interzicerii înstrăinării resurselor țării ca bunuri ale poporului, de către politicieni și dorim ca românii să fie consultați prin Referendum în astfel de situații.

Formă actuală a Constituției încurajează politicienii aflați la putere să negocieze în dezavantajul României și să ne transforme resursele naturale într-o marfă personală, doar pentru că beneficiază de votul majorității românilor. Pădurile, apele, aurul, gazele naturale de la Marea Neagră, precum și celelalte resursele de sol și subsol (petrol, cărbune sare, minereu de fier și minereuri neferoase) atrag tot mai mult atenția străinilor iar reprezentanții partidelor aflate la putere se transformă în sclavii acestora.

Un bun exemplu de urmat este Slovenia care a facut o importantă modificare constituțională, devenind astfel in 2016, primul stat european care inscrie dreptul la apa in Constituție. Ar mai trebui adăugat si faptul că din 2014, Uniunea Europeană a exceptat apa si resursele respective de la regulile privind piața comună.

Din păcate, in țara noastră, clasa politică nu are astfel de preocupări. Nici macar după efectectele dezastruase de anul acesta. Nu se iau deloc masuri cu caracater preventiv pentru diminuarea pagubelor generate de schimbarile climatice, astfel că, dacă vom continua pe acest drum, vom deveni si mai saraci decât suntem.

Potrivit Eurobarometrului, 36% dintre români sunt preocupați de schimbările climatice. De asemenea, un studiu recent arată că aproximativ 86% dintre români consideră că schimbările climatice se datorează în special activităților umane.

In aceste conditii, se impune o noua abordare a relatiilor om- mediu inconjurator, pe care Partidul Ecologist Roman o promoveaza printr-o formula noua a parteneriatului durabil intre mediul inconjurator si comunitatile umane. Intreaga politica de protectie a mediului va trebui restructurata pe viitor daca dorim sa aducem prosperitatea in tara si sa ne conformam principiului dezvoltarii durabile, care consfinteste satisfacerea cerintelor generatiei actuale, fara a aduce atingeri aspiratiilor si conditiilor de viata generatiilor viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.