Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PER cere Referendum pe tema interzicerii tăierilor de pădure, cu excepția lemnului de foc şi a lucrărilor de intreținere

per.ro
sigla PER - Partidul Ecologist Roman

Necesitatea unei schimbări legislative in legătură cu tăierile pădurilor din România este evidentă si indiscutabilă. Se pare că fenomenul schimbărilor climatice si semnalele internationale in această directie nu reprezintă un domeniu prioritar de actiune pentru alianta PSD-Alde. Efectul dezastrelor naturale este multiplu și greu cuantificabil, afectând viața, sănătatea, siguranța existențială a omului, bunurile lui materiale, libertatea și bunăstarea individului, conducând la o sărăcire în masă a tuturor comunităților umane din România. Pentru diminuarea efectelor distructive ale acestor dezastre anticipate provocate de schimbările climatice, se impune o nouă abordare a tot ceea ce înseamnă sisteme de amenajare complexă a teritoriului, pornind de la amenajarea a bazinelor hidrografice și legat de acestea, la o nouă abordare chiar a regionalizării teritoriului administrativ al țării.

In ultimii ani, miniştrii Graţiela Leocadia Gavrilescu, Doina Pană și astăzi Ioan Deneș, nu au întreprins nimic concret pentru stoparea defrişărilor ilegale și pentru protejarea mediului înconjurător, deşi Partidul Ecologist Român le-a oferit idei, soluţii şi proiecte de acte normative privind interzicerea exportului de buştean sau interzicerea exportului de masa lemnoasa pe o perioadă de minimum 15 ani, asigurarea silvica etc. De asemenea, am semnalat chiar deficientele majore din legislatia nationala referitoare la protectia mediului inconjurator, precum si inexistenta un cadastru corespunzător și real al suprafețelor împădurite, cu referire exactă și la volumul de masă lemnoasă existent pe aceste suprafețe. Ministrii Mediului, Apelor si Padurilor au adus grave prejudicii în privinţa activităţilor de protecţie a mediului înconjurător din România (Ordonanţa privind eliminarea autorizaţiei privind tăierile de păduri, taierile legale de padure sau exploatarea în zonele declarate arii protejate etc.), deşi asociaţii neguvernamentale, mass-media şi sute de mii de români au prezentat cazuri de tăieri ilegale si legale de păduri, iar foști angajaţi din cele două ministere au dezvăluit interesele obscure şi comenzile politice din instituţiile centrale şi judetene privind tăierile de păduri în zonele protejate.

PER consideră pădurea NU ca un factor strict economic, ci ca un component esențial al mediului înconjurător, cu valențe mult mai mari decât cele economice, respectiv: de stabilizare a reliefului, de reglare a debitelor de apă rezultate din precipitații care influențează valoarea coeficientului scurgerii apelor de suprafață, ca o importantă sursă de procesare naturală a dioxidului de carbon, ca pe un element vital în producerea oxigenului necesar tuturor, ca filtru în poluarea atmosferei etc. Dat fiind acest context, PER a iniţiat o campanie naţională privind strângerea de semnături în vederea organizării unui Referendum naţional privind interzicerea tăierilor de pădure, pe o perioadă de 15- 20 ani, cu excepţia lemnului de foc și a lucrărilor de întreţinere.

Astfel, PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN solicită din nou Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, organizarea unui Referendum naţional privind interzicerea tăierilor de pădure pe o perioadă de 15-20 ani, cu excepţia lemnului de foc și a lucrărilor de întreţinere. Potrivit Constituţiei, după consultarea Parlamentului, Președintele României poate cere poporului roman să-și exprime, printr-un Referendum, voinţa cu privire la stoparea masacrării pădurilor autohtone, fiind deci o problemă de interes naţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.