Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce anume a căutat FBI la reședința lui Trump: Washington Post susține că perchezițiile au legătură cu armele nucleare

Donald Trump

Biroul Federal de Investigații (FBI) căuta documente clasificate legate, printre altele, de arme nucleare, la proprietatea fostului președinte american Donald Trump din Florida, notează Washington Post , citând surse.

Publicația notează că această percheziție indică preocuparea profundă a autorităților actuale cu privire la informațiile clasificate, care, în opinia lor, ar putea cădea în mâini greșite. Interlocutorii ziarului nu au oferit mai multe detalii despre ce fel de informații căutau agenții FBI și dacă acestea se refereau la arme nucleare aparținând Statelor Unite sau unei alte țări. De asemenea, ei nu au precizat dacă astfel de documente au fost găsite în timpul percheziției. Departamentul de Justiție și FBI au refuzat să comenteze informațiile.

Potrivit experților intervievați de Washington Post, de regulă, acest tip de documente sunt strict secrete, accesul la ele fiind deschis unui cerc limitat de oficiali americani. Dezvăluirea detaliilor despre armele nucleare americane, continuă ziarul, ar putea servi drept foaie de parcurs pentru adversarii care încearcă să dezvolte modalități de a contracara aceste sisteme.

Potrivit fostului șef al serviciului de contraspionaj al Ministerului Justiției, David Laufman, cel mai probabil, autoritățile au încercat să returneze cât mai repede documentele secrete, ceea ce ar putea cauza daune grave securității SUA. "Dacă acest lucru este adevărat, se poate presupune că nivelul de secretizare a materialelor aflate ilegal în Mar-a-Lago [al lui Trump] ar putea fi cel mai ridicat", a declarat Laufman pentru publicație. "Dacă FBI și Departamentul de Justiție ar crede că Mar-a-Lago Lago mai are încă materiale strict secrete, ar lucra ca nebunii pentru a le recupera cât mai curând posibil".

După cum notează articolul, foști oficiali ai serviciilor de informații americane au raportat că oficialii administrației Trump s-au implicat în mod constant în manipularea gravă a informațiilor clasificate, inclusiv a informațiilor despre Iran. Astfel de informații au ajuns în mâinile unor oficiali care nu aveau nivelul de acces necesar. În primul rând, continuă Washington Post, este vorba despre e-mailuri și apeluri telefonice de la lideri străini.

Despre ancheta FBI

Potrivit publicației, în primăvară, Trump și anturajul său au primit citații în legătură cu ancheta privind manipularea defectuoasă a documentelor. Oficiali ai forțelor de ordine au vizitat Mar-a-Lago la câteva săptămâni după ce au fost trimise citațiile, iar echipa fostului președinte le-a înmânat câteva documente. Potrivit unor surse ale publicației, printre acestea se aflau suporturi electronice de informații, natura exactă a informațiilor fiind neclară.

Ancheta, potrivit ziarului, este menită să afle dacă fostul șef de stat sau consilierii săi au ascuns documente secrete sau alte documente guvernamentale care trebuiau returnate. Agențiile de aplicare a legii discută această problemă de câteva luni, iar o serie de oficiali au suspiciuni că anturajul lui Trump nu spune adevărul.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat joi că oficialii americani au cerut instanței să declasifice documentele legate de percheziția de la proprietatea lui Trump. Dacă mandatul de percheziție va fi făcut public, notează Washington Post, este posibil să conțină o descriere generală a materialelor pe care le căutau agenții din Mar-a-Lago și a infracțiunilor cu care acestea ar putea fi asociate. De asemenea, ar putea fi publicată o listă a obiectelor confiscate.

Luni, FBI a efectuat un raid la proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago, se presupune că în cadrul unei anchete privind mitinguri. Agenții Biroului s-au concentrat asupra biroului lui Trump și asupra spațiilor în care locuiește fostul președinte atunci când rămâne în Florida. Potrivit fiului fostului proprietar al Casei Albe, Eric Trump, FBI nu a găsit nimic incriminator, confiscând doar câteva obiecte ale membrilor familiei și fotografii. Anterior, joi, Garland a declarat că el personal a luat decizia de a percheziționa proprietatea fostului președinte. Cu toate acestea, el a refuzat să enumere motivele pentru o astfel de măsură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.